Konferencija “Jedan region – zajednička vizija u obrazovanju”

Objavljeno: 2024-08-27 06:38:00 Autor: Gordana Bošković

Konferencija “Jedan region – zajednička vizija u obrazovanju”, održana je u Beogradu 23. avgusta 2024. godine u zajedničkoj organizaciji Zavoda za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja i Zavoda za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja Republike Srbije. Obrazovni skup organizovan je povodom 20 godina rada i pregalaštva ove dvije ustanove.

Uvodno obraćanje i pozdravnu riječ kojom je otvoren ovaj skup imali su direktori ove dvije ustanove dr Zlatko Grušanović i dr Branislav Ranđelović, koji su predstavili strukturu i rad institucija kojim rukovode. Državni sekretar Ministarstva prosvjete, Jasmin Hodžić u svom obraćanju iskazao je zadovoljstvo zbog okupljanja direktora obrazovnih institucija zemalja regiona. Obrazovni sistemi, prema njegovom misljenju, moraju biti fleksibilniji i inovativniji. Saradnja na regionalnom nivou doprinosi osnaživanju veza i povezivanja najboljih praksi stvarajući bolje uslove za naše učenike, te stoga mora biti snažnija i intenzivnija.

Na ovom obrazovnom skupu rad institucija obrazovnog sistema predstavili su direktori:

  • Zavoda za školstvo, Državnog ispitnog centra (Ric) i Centra za stručno obrazovanje Republike Slovenije;
  • Agencije za vaspitanje i obrazovanje, Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja i Agencije za stručno obrazovanje i obrazovanje odraslih Republike Hrvatske;
  • Republičkog pedagoškog zavoda Bosne i Hercegovine; - Državnog ispitnog centra Republike Sjeverne Makedonije;
  • Agencije za kvalifikacije, Pedagoškog zavoda Vojvodine i institucija domaćina iz Republike Srbije; 
  • Rad institucija obrazovnog sistema Crne Gore predstavili su direktori JU Centar za stručno obrazovanje, JU Ispitni centar i Zavoda za školstvo.

Direktorica Centra za stručno obrazovanje, Aleksandra Lalević, predstavila je ustanovu kojom rukovodi, ukazala na ključne oblasti rada, istakla značaj stručnog i obrazovanja odraslih, kao i podrške inostranih fondova koji pomažu razvoj i unapređenje ovog dijela obrazovnog sistema. Svoje izlaganje zaključila je ukazivanjem na važnost regionalnog povezivanja i snaženja zajedničkog djelovanja u oblasti razvoja i unapređenja kvaliteta stručnog i obrazovanja odraslih.  U ime JU Centar za stručno obrazovanje skupu su prisustvovali i pomoćnica direktorice, kao i rukovodioci organizacionih jedinica Centra.  Konferenciju je zatvorio pomoćnik ministra prosvjete, Miloš Blagojević.