Konkurs za sufinansiranje projekata od značaja za razvoj kreativnih industrija

Objavljeno: 2024-09-13 07:14:00 Autor: Minsitarstvo kulture i medija

U skladu sa čl. 5, 68 i 88 Zakona o kulturi („Službeni list Crne Gore“, br. 49/08, 16/11 i 38/12), Ministarstvo kulture i medija Crne Gore objavljuje

K O N K U R S

za sufinansiranje projekata od značaja za razvoj

kreativnih industrija za 2024. godinu

PREDMET KONKURSA: Ministarstvo kulture i medija putem redovnog godišnjeg konkursa za 2024. godinu opredjeljuje podršku projektima i programima za podsticaj i razvoj kreativnih industrija.

 CILJ KONKURSA je podrška tržišno orijentisanim, inovativnim projektima i proizvodima kojima se promoviše spoj kreativnosti i preduzetništva, s fokusom na multisektorski pristup i pozitivan uticaj na razvoj sektora kreativnih industrija i regionalnih klastera.

Poseban dio konkursa je podrška za razvoj ženskog preduzetništva u cilju podsticanja učešća  žena u oblasti kreativnih industrija.

Ministarstvo kulture i medija sufinansiraće projekte od značaja za razvoj sektora kreativnih industrija u SLJEDEĆIM OBLASTIMA:

uspostavljanje ICT proizvoda;

arhitektura;

dizajn (grafički, industrijski i modni);

digitalne umjetnosti;

kreativno zanatstvo, podsticaj, očuvanje i razvoj tradicionalnih zanata i vještina.

Prijave koje nijesu u okviru gore navedenih prihvatljivih oblasti neće biti razmatrane.

OPŠTI USLOVI PRIJAVLJIVANJA:

PRAVO UČEŠĆA NA KONKURSU imaju preduzetnici i pravna lica sa sjedištem u Crnoj Gori koja su registrovana za obavljanje djelatnosti kulture.

PRAVO UČEŠĆA NEMAJU: fizička lica; nevladine organizacije; javne ustanove i drugi subjekati čiji se rad finansira iz budžeta Crne Gore, odnosno budžeta opštine sredstvima planiranim za kulturu; pravna lica koja su u prethodnom periodu koristila sredstva za sufinansiranje projekata od Ministarstva kulture i medija, a nijesu u ugovorenom roku i formi dostavili narativni i finansijski izvještaj.

Jedan aplikant može kandidovati najviše 2 (dva) projekta, od kojih samo jedan može biti podržan.

Prijava na konkurs treba da sadrži sljedeću dokumentaciju:

popunjen obrazac koji je sastavni dio ovog konkursa;

kopiju rješenja o registraciji pravnog lica za obavljanje djelatnosti u oblasti kulture izdatog od strane nadležnog organa / Dokaz o registraciji preduzetnika/ce sa naznakom o pretežnoj djelatnosti;

kopiju statuta iz kojeg se utvrđuje da je aplikant registrovan za obavljanje djelatnosti kulture;

profesionalna biografija – CV podnosioca prijave i osobe zadužene za realizaciju projekta;

detaljno razrađen opis projekta (elaborat), program i prateći programski sadržaji, sa podacima o svim učesnicima;

vizuelna dokumentacija o projektu sa kojim se konkuriše, ako postoji;

potvrda o obezbijeđenim sredstvima za sufinansiranje projekta iz drugih izvora;

potpisana izjava autora / nosioca prijave, da je dostavljeni proizvod ili projekat u cjelosti originalno djelo istog;

dokaz o regulisanim autorskim pravima sa autorom, odnosno nosiocem autorskih prava, za projekte koji podrazumijevaju korišćenje autorskih prava koja ne pripadaju podnosiocu prijave (autorski ugovor ili pisani pristanak autora);

ovjeren obrazac izjave za pomoći male vrijednosti (de minimis pomoći);

detaljnu specifikaciju troškova projekta (budžet) sa prilozima kojim se potkrijepljuju specifirani troškovi (profakture, ponude za zaključenje ugovora, već zaključeni ugovori o saradnji, autorski ugovori, i dr);

narativni i finansijski izvještaj, sa drugim dokazima o realizaciji projekta (ukoliko je projekat bio podržan sredstvima ovog Ministarstva u 2022. godini), ako isti nije dostavljen;

izvještaj o realizaciji projekta koji je bio podržan sredstvima ovog Ministarstva u 2023. godini sa stanjem na dan 31.08.2024. godine sa svim relevantnim prilozima.

SELEKCIONI KRITERIJUMI

Vrjednovanje projekata vrši komisija koju obrazuje Ministarstvo na osnovu sljedećih kriterijuma:

kvalitet projekta i elaboracije;

originalnost u osnovnom idejnom konceptu;

multifunkcionalnost i modularnost u primjeni;

ekonomska i tržišna opravdanost;

mogućnost serijske proizvodnje i ekonomska održivost usluge ili proizvoda;

afirmativan odnos prema kulturnom identitetu Crne Gore;

orijentisanost na politike održivog razvoja (zelena ekonomija) i inkluzivnost.

Prijedlozi projekata moraju:

biti iz oblasti kreativnih industrija ili podržavati kreativne industrije;

predlagati inovativnu, kreativnu, izvodljivu  i održivu inicijativu;

prikazati jasan doprinos tražene  finansijske podrške na realizaciju ideje/projekta;

kreirati novi izvor prihoda (novi proizvod ili novu uslugu);

pokazati da će predloženi projekat ili proizvod biti isporučen tržištu u roku od 12 mjeseci od dodjele podrške (ukoliko se radi o kompleksnijim procesima, poput onih kod razvoja ICT proizvoda, prikazati mjerljive i planirane rezultate razvoja projekta).

PRIHVATLJIVI TROŠKOVI:

obezbjeđivanje osnovnih sredstava za rad (alat, oprema i repro materijal);

obezbjeđivanje osnovne opreme za proizvodnju (tehnička sredstva koja omogućavaju proizvodnju);

podrška obezbjeđivanju kanala prodaje i plasmana;

podrška za promotivne aktivnosti i oglašavanje.

Troškovi projekta moraju biti realno iskazani u skladu sa tržišnim cijenama, provjerljivi i neophodni za sprovođenje aktivnosti, prikazani u skladu sa računovodstvenim standardima i specifičnostima konkursne oblasti, sa obračunatim porezima i doprinosima.

Finansiranje projekata/programa vršiće se u skladu sa rapoloživim sredstvima budžeta.

BUDŽET konkursa iznosi 300.000,00 eura, od čega će 150.000,00 eura biti opredijeljeno za podršku razvoju ženskog preduzetništva u oblasti kreativnih industrija.

VAŽNE NAPOMENE: 

Pravna lica kojima su odobrena sredstva za realizaciju projekta/programa (realizatori projekta) ne mogu izvršiti prenos obaveze realizacije projekta kao ni sredstava nevladinim organizacijama, javnim ustanovama i drugim subjekatima čiji se rad finansira iz budžeta Crne Gore, odnosno budžeta opštine sredstvima planiranim za kulturu, niti bilo kojim drugim fizičkim ili pravnim licima.

Aplikant je dužan da planira troškove za sufinansiranje programa/projekta od strane Ministarstva kulture i medija isključivo u okviru prihvatljivih troškova.

Pravna lica kojima su odobrena sredstva (realizatori projekta) dužni su otvoriti poseban žiro-račun najkasnije u roku od 15 dana od dana objavljivanja Odluke o sufinansiranju, koji će se koristiti isključivo za realizaciju projekta/programa, a o čemu će kao dokaz Ministarstvu dostaviti potvrdu banke.

Projekti i programi će se sufinansirati najviše do 50% iznosa ukupnih sredstava potrebnih za njihovu realizaciju.

Projekti i programi koji nemaju projektovano sufinansiranje iz drugih izvora osim  budžeta Ministarstva kulture i medija, neće biti sufinansirani na ovom konkursu.

Ako pravno lice aplicira sa dva projekata, potrebno je da se za svaki pojedinačni projekat dostavi poseban obrazac za prijavu sa propratnom dokumentacijom. U suprotnom, prijave se neće razmatrati.

Za podnosioce prijava koji su prethodnih godina koristili sredstva po osnovu konkursa o sufinansiranju programa i projekata, kroz realizaciju, cijeniće se i ispunjenost dosadašnjih ugovorenih obaveza.

Neblagovremene i nedopuštene prijave biće odbijene.

NAČIN PRIJAVLJIVANJA:

1. Elektronskim putem, popunjavanjem forme koja je dostupna na internet adresi zvanične prezentacije www.kreativnacrnagora.co.me (dokumentaciju je neophodno priložiti putem linka uz korišćenje aplikacije koja nije vremenski ograničena), ili

2. popunjavanjem obrasca za prijavu u prilogu ovog konkursa i dostavljanje na sljedeći način:

u jednom štampanom primjerku, koji obavezno sadrži i elektronski format prijave na USB-u, u sadržaju istovjetnom štampanom primjerku prijave sa svim prilozima, poštom ili neposredno na adresu: Ministarstvo kulture i medija, ul. Njegoševa 83, 81250 Cetinje, sa naznakom “Konkurs za sufinansiranje projekata od značaja za razvoj kreativnih industrija za 2024. godinu”. 

Prijave se podnose 30 dana od dana objavljivanja konkursa, odnosno zaključno sa 14. oktobrom 2024. godine.

Ministarstvo će na prijedlog stručne komisije donijeti odluku o sufinansiranju projekata i programa, dok će ugovor sa izabranim aplikantima biti zaključen najkasnije u roku od 30 dana od dana objavljivanja odluke o sufinansiranju. Ministarstvo zadržava pravo da u toku razmatranja prijava zatraži dodatna pojašnjenja i obavi konsultacije sa aplikantima.

Rezultati konkursa biće javno objavljeni na web sajtu Ministarstva.

Svi odabrani projekti/programi ili proizvodi moraju biti plasirani na za to relevantna tržišta i događaje, sa ciljem promocije i pospješivanja njihovog daljeg razvoja. Korisnik sredstava se obavezuje da će učestvovati u kampanjama/forumima koje organizuje Ministarstvo kulture i medija, u skladu sa planom razvoja sektora kreativnih industrija.

Ministarstvo kulture i medija će zainteresovanim aplikantima pružiti podršku putem emaila i organizacijom informativnih sesija u vezi sa administrativnim aspektima pripreme prijava.

Pitanja u vezi ovog konkursa mogu se postaviti putem email adrese: marija.sarap@mku.gov.me.

ROK: Prijave sa potrebnom dokumentacijom dostavljaju se zaključno sa 14. oktobrom 2024. godine do 15.00 časova (dokaz o predaji prijave putem pošte zaključno sa navedenim datumom je validan dokaz blagovremene prijave). Elektronske prijave se dostavljaju do 23:59 navedenog datuma.