Kontinurana saradnja UNDP-a u Crnoj Gori i Ministarstva ljudskih i manjinskih prava

Objavljeno: 2024-07-18 13:00:00 Autor: Ministarstvo ljudskih i manjinskih prava

Sa fokusom na podršku Programa ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) razvoju ljudskih i manjinskih prava i uspostavljanju pune rodne ravnopravnosti, ministar ljudskih i manjinskih prava, Fatmir Gjeka, razgovarao je sa Ekaterinom Paniklovom, stalnom predstavnicom UNDP-a u Crnoj Gori.

Stalna predstavnica Paniklova je informisala ministra Gjeku o aktivnostima i projektima koje UNDP sprovodi u cilju unapređenja rodnih pitanja, socijalne inkluzije i društvene kohezije. Istakla je ključnu partnersku ulogu Ministarstva ljudskih i manjinskih prava i rezultate dosadašnje kontinuirane saradnje, naglašavajući da je ovo ministarstvo kredibilan partner i akter promjena koje doprinose bržem pristupanju EU.

Posebna pažnja tokom sastanka bila je posvećena projektu "Ujedinjeni u rodnoj ravnopravnosti", koji je usmjeren na stvaranje najboljih praksi u regionu u pravcu ostvarivanja politike rodne ravnopravnosti. Projekat pruža podršku unapređenju zakonodavstva i jačanju institucionalnih mehanizama. Prioritet je podrška izmjenama Zakona o rodnoj ravnopravnosti, koje će biti u potpunosti usklađene sa EU standardima i međunarodnim dokumentima, kao i pronalaženje najboljeg rješenja za pozicioniranje i djelovanje institucionalnog izvršnog mehanizma za rodnu ravnopravnost.

Stalna predstavnica Paniklova je najavila da će kroz ekspertsku podršku biti urađena analiza uporedne prakse i iskustva zemalja Zapadnog Balkana u sprovođenju rodnih politika.

Ministar Gjeka se zahvalio Kancelariji UNDP-a u Crnoj Gori na svesrdnoj podršci u sprovođenju politika ovog ministarstva i Vlade Crne Gore, kao i na svim dosadašnjim rezultatima zajedničkih projekata. On je izrazio saglasnost da se saradnja nastavi kako bi se obaveze koje se odnose na ljudska prava i rodnu ravnopravnost, kao ključne u pregovaračkim poglavljima 19 (Socijalna zaštita i zapošljavanje) i 23 (Temeljna prava i pravosuđe), realizovale u najkraćem mogućem roku.

Stalna predstavnica Paniklova je istakla da je UNDP spreman da podrži uspostavljanje komunikacije sa Agencijom za rodnu ravnopravnost EU radi uvođenja ISO standarda. Kako je rodna ravnopravnost važa dio mandata UNDP-a u Crnoj Gori, ona je informisala ministra da se i u okviru projekata UNDP-a, a koji se odnose na reformu javne uprave i socijalnu koheziju, radi na uvođenju principa rodne ravnopravnosti u rad javne uprave i jačanje povjerenja u lokalne i državne institucije.

Ovaj sastanak je još jednom potvrdio značaj i kvalitet saradnje između Ministarstva ljudskih i manjinskih prava i UNDP-a u Crnoj Gori, kao i zajedničku posvjećenost unapređenju rodne ravnopravnosti i ljudskih prava.