Konzulat Crne Gore na čelu s počasnim konzulom otvoren u Bariju

Objavljeno: 2024-07-06 16:00:00 Autor: Ministarstvo vanjskih poslova

Konzulat Crne Gore na čelu sa počasnim konzulom Franćeskom Ðulijanom otvoren je juče u Bariju, uz prisustvo velikog broja visokih zvanica, predstavnika institucija regije Pulja i grada Barija.

Na ceremoniji otvaranja govorila je v.d. generalne direktorice za konzularne poslove i saradnju sa iseljeništvom Ivana Đukanović koja je istakla da je Konzulat na čelu sa počasnim konzulom u Bariju treći koji je Crna Gora otvorila u Italiji, što govori o kontinuiranoj posvećenosti naše zemlje daljem jačanju odnosa sa Italijom, posebno na regionalnom i lokalnom nivou.

Novoimenovani počasni konzul Ðulijano je naglasio da je počastvovan što će, u skladu sa novom funkcijom, biti u prilici da promoviše Crnu Goru i njene investicione potencijale u ovoj italijanskoj regiji.

Gradonačelnik Barija Vito Laćeze je podsjetio na istorijske veze koje grad Bari ima sa Crnom Gorom. Izrazio je zadovoljstvo otvaranjem Konzulata, uz očekivanje da će, između ostalog, doprinijeti i većem interesovanju turista iz regije Pulja za Crnu Goru, kao i iz Crne Gore za dolazak u Bari.

Delegacija Ministarstva vanjskih poslova predvođena v.d. generalnom direktoricom Đukanović, u prisustvu ambasadorke Crne Gore u Rimu Milene Šofranac Ljubojević, se tokom posjete regiji Pulja, pored susreta sa novoimenovanim gradonačelnikom Barija, Vitom Lećezem, sastala I sa predsjednikom Međunarodnog sajma Fiera del Levante, Gaetanom Frullijem, te zamjenikom predsjednika regije Pulja, Raffaeleom Piemontesem.

U razgovorima je ukazano na značaj daljeg razvoja privredne saradnje između dvije zemlje, uz uvjerenje da će otvaranjem počasnog konzulata u Bariju bliske veze i odnosi Crne Gore i regije Pulja biti još bogatiji i sadržajniji.

Sagovonici su se saglasili da je u narednom periodu potrebno uložiti dodatne napore ka stvaranju uslova za vazdušno i pomorsko povezivanje Crne Gore i regije Pulja, te unaprjeđenje ambijenta za dalje jačanje ekonomske saradnje.