Krapović čestitao Dan državnosti: Snažimo međunarodni ugled Crne Gore sa antifašističkim vrijednostima

Objavljeno: 2024-07-13 09:09:01 Autor: Ministarstvo odbrane

Ministar odbrane Dragan Krapović čestitao je građanima i građankama Crne Gore 13. Jul, Dan državnosti.

On je u video poruci kazao da se bogata crnogorska viševjekovna istorija gradila na događajima i datumima koji su potvrđivali herojstvo naših predaka u borbi za slobodu, mačem kad nije bilo izbora, a mudrošću i razboritošću kad su okolnosti dozvoljavale.

13. jul je jedan od onih datuma u kojima su objedinjena oba principa, jer je na taj dan, na Berlinskom kongresu 1878. godine Crna Gora priznata kao nezavisna država, a 1941. podigla antifašistički ustanak koji je odjeknuo u cijeloj porobljenoj Evropi.

Krapović je kazao da današnja Crna Gora baštini vrijednosti na kojima je izgrađivana njena evropska istorija, a time i današnji nepokolebljivi put ka Uniji evropskih naroda.

“Stoga, na današnji Trinaesti jul, o Crnoj Gori se govori ne samo kao o kolijevci borbe protiv fašizma, već kao o državi koja po svim kriterijumima zaslužuje jarbol za svog dvoglavog orla ispred ključnih institucija Evropske unije”, poručio je Krapović.

On je podvukao da se o Crnoj Gori danas govori i kao o pouzdanom NATO savezniku koji kredibilno investira u svoju odbranu i doprinosi jačanju kolektivne bezbjednosti, a Alijansi uliva dodatnu sigurnost u regionu Zapadnog Balkana.

“Ponosni na slavnu prošlost, zagledani u svijetlu budućnost kakvu naši građani zaslužuju, nastavićemo da snažimo nacionalne kapacitete i međunarodni ugled naše Crne Gore, sa antifašističkim vrijednostima u svom nukleusu”, poručio je Krapović.