Krapović razgovarao sa Volander: Crna Gora se dokazala kao pouzdan saveznik

Objavljeno: 2024-07-10 11:00:00 Autor: Ministarstvo odbrane

Ministar odbrane Dragan Krapović susreo se u Vašingtonu sa Selest Volander, pomoćnicom američkog sekretara za odbranu za međunarodna bezbjednosna pitanja.

U razgovoru sa Volander, ministar Krapović je naglasio važnost strateškog partnerstva Crne Gore i Sjedinjenih Američkih Država, podsjećajući da je aktivno prisustvo SAD i ostalih saveznika na Zapadnom Balkanu veoma važno za očuvanje evroatlantskih vrijednosti i stabilnosti u ovom dijelu Evrope. Istakao je zadovoljstvo  veoma kvalitetnom bilateralnom odbrambenom saradnjom, te  kazao da kroz brojne specijalističke obuke i kurseve, školovanje kadeta i zajedničke vojne vježbe, pripadnici VCG razmjenjuju iskustva sa američkim kolegama i unaprjeđuju svoja znanja i sposobnosti. Osim snaženja ljudskih resursa, Krapović je informisao da je jedan od prioriteta Vojske Crne Gore modernizacija njenih kapaciteta i zahvalio se na značajnoj podršci SAD u ovoj oblasti, ističući ovaj segment značajnim za jačanje interoperabilnosti savezničkih snaga i razvoj vojske sposobne da doprinese suočavanju sa savremenim bezbjednosnim izazovima.

Krapović se osvrnuo na aktuelnu bezbjednosnu situaciju u svijetu, ističući da povratak rata u Evropu ugrožava evroatlantsku bezbjednosnu arhitekturu, te da je više nego ikada potrebno integrisano djelovanje, jer samo udruženim naporima možemo doprinijeti jačanju bezbjednosti i sigurnosti na globalnom nivou.

U skladu sa potrebom povećanja izdvajanja za odbranu, ministar je informisao da je Crna Gora opredijelila 2,02% BDP za odbrambeni budžet i upoznao pomoćnicu ministra odbrane SAD sa aktuelnim projektima i prioritetima Ministarstva odbrane Crne Gore. Istakao je da, osim na ispunjavanju svih obaveza koje proističu iz članstva u NATO, Crna Gora predano radi na ostvarivanju još jednog spoljnopolitičkog cilja – članstva u EU.

Volander je istakla da se Crna Gora dokazala kao pouzdan saveznik, te pohvalila aktivan doprinos pripadnika Vojske Crne Gore kolektivnom sistemu bezbjednosti. Naglasila je da će SAD nastaviti sa ekspertskom i finansijskom podrškom Crnoj Gori, ističući da samo snažni saveznički odnosi mogu osigurati trajnu stabilnost. Istakla je da SAD pažljivo prate bezbjednosnu situaciju na Zapadnom Balkanu, ohrabruju jačanje dobrosusjedskih odnosa i podržavaju aktivnosti država ovog regiona na evroatlantskom putu. Volander je afirmativno ocijenila i progres Crne Gore ka EU, ističući regionalni značaj usvajanja standarda zapadnog društva.

Krapović učestvuje na Samitu NATO u Vašingtonu kao dio delegacije koju predvodi predsjednik Vlade Crne Gore Milojko Spajić. Samit lidera država članica Alijanse održava se od 9. do 11. jula 2024.