Krapović sa novoimenovanim izaslanikom odbrane SR Njemačke, potpukovnikom Veberom

Objavljeno: 2024-07-17 09:30:00 Autor: Ministarstvo odbrane

Ministar odbrane, Dragan Krapović, susreo se sa novoimenovanim izaslanikom odbrane SR Njemačke za Crnu Goru, potpukovnikom Burkhardom Veberom, a sastanku su prisustvovali njemački ambasador u Podgorici, Peter Felten, kao i odlazeći izaslanik odbrane, potpukovnik Guido Altendorf. 

Uz zahvalnost potpukovniku Altendorfu na ličnom dopronosu unaprjeđenju odbrambenih odnosa dvije zemlje, Krapović je izrazio uvjerenje da će se odlična saradnja ministarstava odbrane Crne Gore i Njemačke nastaviti i tokom mandata potpukovnika Vebera. On je naglasio kontinuiranu podršku koju je SR Njemačka pružala Crnoj Gori u procesu reformi odbrambenog sektora, kroz mnogobrojne donacije, školovanja i zajedničke aktivnosti. 

Krapović je istakao da je Ministarstvo odbrane posvećeno jačanju saradnje sa SR Njemačkom, kao i pronalaženju novih modaliteta i projekata u cilju njenog intenziviranja. Naglasio je da je u ovim izazovnim vremenima koja karakterišu turbulentne geopolitičke okolnosti veoma važno da dodatno ojačamo saradnju država članica NATO-a. 

 Ppuk Veber je naglasio da su Crna Gora i SR Njemačka u proteklom periodu razvile uspješnu dugogodišnju saradnju zasnovanu na obostranom povjerenju. On je kazao da će SR Njemačka ostati posvećena pružanju podrške modernizaciji Vojske Crne Gore, kao i jačanju saradnje dvije države na svim poljima od obostranog značaja. 

 Ambasador Felten je ukazao na činjenicu da se Crna Gora pokazala kao kredibilan saveznik, posvećen jačanju nacionalnog odbrambenog sistema i snaženju kolektivne bezbjednosti, te istakao da će SR Njemačka nastaviti da snažno podržava Crnu Goru na njenom putu ka evropskoj zajednici demokratskih društava.

 U posjetu je potpukovnika Vebera primio i načelnik Generalštaba Vojske Crne Gore, brigadni general Zoran Lazarević. General je izrazio zahvalnost Njemačkoj na dosadašnjoj podršci i saradnji, ističući važnost kontinuiranog unapređenja odnosa između dve zemlje. 

Tokom razgovora, diskutovano je o bezbjedonosnim izazovima današnjice, kao i o mogućnostima za dalju saradnju u oblasti obuke, edukacije i razmjene iskustava između oružanih snaga.  

Potpukovnik Veber je naglasio spremnost Njemačke da nastavi pružanje podrške Crnoj Gori, posebno u oblasti vojne obuke i modernizacije.   

Sagovornici su se složili da je saradnja između Vojske Crne Gore i OS Njemačke od velikog značaja za jačanje bezbjednosti i stabilnosti u regionu.