Krapović u Vašingtonu sa O'Brajenom: Snažno strateško prijateljstvo Crne Gore i SAD

Objavljeno: 2024-07-09 11:00:00 Autor: Ministarstvo odbrane

Ministar odbrane Dragan Krapović je danas u Vašingtonu, uoči početka NATO Samita, razgovarao sa Džejmsom O'Brajenom, pomoćnikom državnog sekretara Sjedinjenih Američkih Država za evropska i evroazijska pitanja.

Krapović je istakao zadovoljstvo ovim susretom na marginama značajnog događaja kao što je NATO Samit, koji predstavlja priliku da se lideri članica Alijanse okupe i pokažu solidarnost u očuvanju slobode, demokratije i mira, vrijednosti na kojima se Alijansa temelji.

Ministar je informisao sagovornika o aktuelnim projektima i aktivnostima sektora odbrane i Vojske Crne Gore u okviru ispunjavanja obaveza koje proizilaze iz NATO članstva, među kojima značajno mjesto zauzima modernizacija Vojske, ali i planirano izdvajanje za odbranu od preko 2% BDP, čime je Crna Gora dokazala status pouzdane NATO članice. On je  posebno naglasio izuzetno sadržajnu odbrambenu saradnju sa SAD kao streteškim saveznikom Crne Gore i izrazio zahvalnost na značajnoj pomoći koju SAD godinama unazad pružaju našoj zemlji na polju jačanja kapaciteta oružanih snaga i razvijanja sektora odbrane. S posebnom pažnjom se osvrnuo na podršku ratom zahvaćenoj Ukrajini, koja je dodatno ujedinila članice Alijanse u intenziviranju napora za očuvanje mira u Evropi.

O'Brajen je poručio da Vašington sa velikim interesovanjem prati dešavanja na Zapadnom Balkanu, pogotovo u Crnoj Gori, vodećoj u regionu kad su u pitanju evropske integracije. Čestitao je  Crnoj Gori na dobijenom pozitivnom IBAR-u, čime je odato priznanje do sada postignutim rezultatima u sprovođenju reformi i načinjen veliki korak na putu ostvarenja prioritetnog spoljnopolitičkog cilja Crne Gore. Naglasio je da je Zapadni Balkan strateški važan za čitav evropski kontinent, te da je očuvanje njegove stabilnosti i bezbjednosti neophodno, pogotovo u današnjim okolnostima kada je maligni uticaj trećih strana sve evidentniji. Poručio je da će SAD, kao i do sada, pružati snažnu podršku Crnoj Gori i cjelokupnom regionu Zapadnog Balkana na putu integracija u razvijeno demokratsko evropsko društvo.

Sagovornici su razmijenili mišljenja o aktuelnim geopolitičkim okolnostima, kao i narednim zajedničkim koracima u suočavanju sa globalnim bezbjednosnim izazovima.

Krapović učestvuje na Samitu NATO u Vašingtonu kao dio delegacije koju predvodi predsjednik Vlade Crne Gore Milojko Spajić. Samit lidera država članica Alijanse održava se od 9. do 11. jula 2024.

Ministar će večeras prisustvovati proslavi 75 godina Alijanse.