Međunarodna parlamentarna stipendija (IPS)

Objavljeno: 2024-06-03 08:26:50 Autor: Zavod za školstvo

Njemački Bundestag dodjeljuje i ove godine Međunarodnu parlamentarnu stipendiju (IPS) politički zainteresovanim mladima, sa završenim akademskim studijama. IPS program se sprovodi pod pokroviteljstvom predsjednice njemačkog Bundestaga. Program je namijenjen mladim ljudima sa završenim studijama, koji na osnovu svojih kvalifikacija imaju izgleda za vodeće i /ili funkcije multiplikatora u svojoj zemlji porijekla. Njemački Bundestag mladim ljudima pruža priliku da u teoriji i praksi upoznaju njemački parlamentarni sistem kroz angažman u trajanju od tri mjeseca u birou poslanice ili poslanika njemačkog Bundestag-a. Pored toga, stipendisti posjećuju predavanja univerziteta koji su partneri u programu.

Program za 2025. godinu počinje 1. marta 2025. i završava 31. jula 2025. godine. Učesnici programa će primati mjesečnu stipendiju, a takođe su pokriveni putni troškovi i zdravstveno osiguranje. Za prijavu i učešće je neophodno dobro znanje njemačkog jezika (najmanje nivo B2)

Uslovi za prijavu:

Rok za prijavu: 31. jul 2024. godine. Na stranici https://www.bundestag.de/europa_internationales/ips/montenegro-247024 možete pronaći detaljne informacije, kao i kontrolnu listu za prikupljanje dokumentacije.