Međunarodna tijela

Sadržaj:

SAVJET EVROPE 

 Manival

Komitet eksperata za evaluaciju mjera za borbu protiv pranja novca i finansiranja terorizma – Manival (MONEYVAL) je stalno nadzorno tijelo Savjeta Evrope. Komitet procjenjuje stepen usklađenosti svojih članica sa međunarodnim standardima SPN/FT i djelotvornost primjene tih standarda i daje preporuke državama za unapređenje sistema. Kroz dinamične uzajamne evaluacije, ekspertske analize i redovno praćenje napretka u ispunjavanju datih preporuka, Manival nastoji da unaprijedi kapacitete nadležnih organa u cilju djelotvornijeg sprečavanja pranja novca i finansiranja terorizma.

Crna Gora je članica Manivala od 2007. godine. Stalnu delegaciju Crne Gore u Manivalu čine predstavnici Specijalnog državnog tužilaštva, Ministarstva pravde i Ministarstva unutrašnjih poslova (Sektor za finansijsko obavještajne poslove). U delegaciji se redovno nalazi i predstavnik Centralne banke Crne Gore.

Više o Manivalu - https://www.coe.int/en/web/moneyval/moneyval-brief

Konferencija država potpisnica Konvencije Savjeta Evrope o pranju, traženju, zaplijeni i oduzimanju prihoda stečenih kriminalom i o finansiranju terorizma (Varšavska konvencija)

 Konferencija potpisnica Varšavske konvencije je nadzorni mehanizam Savjeta Evrope putem kojem se vrši nadzor primjene Varšavske konvencije, koja:

  • pruža državama poboljšane mogućnosti za efikasnije krivično gonjenje pranje novca;
  • obezbjeđuje državama potpisnicama unaprijeđene alate za konfiskaciju kako bi se počinioci lišili imovinske koristi stečene krivičnim djelom;
  • pruža važna istražna ovlašćenja, uključujući mjere za pristup bankarskim informacijama za domaće istrage i u svrhe međunarodne saradnje;
  • obuhvata preventivne mjere, ulogu i odgovornosti finansijsko obavještajnih službi i principe međunarodne saradnje između finansijsko obaveštajnih službi;
  • primjenjuje sve svoje odredbe na finansiranje terorizma; pokriva principe na kojima bi trebalo da funkcioniše međunarodna pravosudna saradnja između država potpisnica.

Crna Gora je potpisnica Varšavske konvencije od 1. februara 2009. godine. Delegacija Crne Gore redovno izvještava o primjeni Konvencije.

 Više o Konferenciji država potpisnica Varšavske konvencije - https://www.coe.int/en/web/cop198/about-cop

 

EGMONT 

Egmont grupa je međunarodna mreža finansijsko obavještajnih službi, koja trenutno (decembar 2022. godine) broji 166 članica. Međunarodni standardi SPN/FT obavezuju finansijsko obavještajne službe širom svijeta da razmjenjuju informacije i učestvuju u međunarodnoj saradnji. Kao globalni forum finansijske obaveštajnih službi, Egmont grupa olakšava i podstiče ovu razmjenu podataka među svojim članicama. Posredstvom „Egmont web secure„ mreže, koju omogućava ova grupa, članice razmjenjuju finansijsko - obavještajne podatke. FOS Crne Gore je članica Egmont grupe od 1. jula 2005. godine i  redovno učestvuje na plenarnim zasijedanjima i sastancima radnih grupa Egmont grupe.

Egmont grupa - https://egmontgroup.org/about/

Evroazijska grupa za borbu protiv pranja novca i finansiranja terorizma (EAG)

Evroazijska grupa za borbu protiv pranja novca i finansiranja terorizma (EAG) je regionalno tijelo koje funkcioniše po uzoru na FATF, osnovano 6. oktobra 2004. godine, a sastoji se od 9 zemalja: Bjelorusije, Kine, Kazahstana, Kirgizije, Indije, Rusije, Tadžikistana, Turkmenistana i Uzbekistana. EAG je pridruženi član FATF-a. Crna Gora učestvuje u radu EAG u svojstvu posmatrača od  02. juna 2010. godine.

EAG - https://eurasiangroup.org/en

 FATF

Radna grupa za finansijske mjere u borbi protiv pranja novca – FATF je globalno nadzorno tijelo za pranje novca i finansiranje terorizma. Ovo međuvladino tijelo postavlja međunarodne standarde koji imaju za cilj da spriječe navedene nezakonite aktivnosti i štetu koju one nanose društvu. Kao tijelo za kreiranje politike, FATF radi na stvaranju neophodne političke volje za sprovođenje nacionalnih zakonodavnih i regulatornih reformi u ovim oblastima.

Ključni dokumenti koje je sačinio FATF su Međunarodni standardi za sprečavanje pranja novca i finansiranje terorizma i širenja oružja za masovno uništenje – Preporuke FATF i Metodologija za procjenu tehničke usklađenosti s preporukama FATF i djelotvornosti sistema SPN/FT.

FATF Preporuke definišu okvir mjera koje države treba da primenjuju kako bi spriječile pranje novca i finansiranje terorizma, kao i finansiranje širenja oružja za masovno uništenje. Dakle, Preporuke definišu međunarodni standard koji države treba da primjene putem mjera prilagođenih njihovim konkretnim okolnostima.

Metodologija predstavlja osnov za sprovođenje procjena tehničke usklađenosti s Preporukama FATF, kao i za ocjenu nivoa djelotvornosti nacionalnog sistema SPN/FT. Sastoji se iz tri dijela:

  • uvod, u kome su navedeni pregled Metodologije procjene, osnovne informacije i način na koji će se metodologija koristiti za sprovođenje evaluacije;
  • u drugom dijelu definisani su kriterijumi za procjenu tehničke usklađenosti sa svakom od preporuka FATF;
  • u trećem dijelu definisani su ishodi, podaci i drugi faktori koji se koriste za procjenu djelotvornosti sistema SPN/FT.

Navedene dokumente na engleskom jeziku možete pronaći na sljedećem linku:

https://www.fatf-gafi.org/publications/fatfrecommendations/?hf=10&b=0&s=desc(fatf_releasedate)

Takođe, FATF na svojoj veb stranici tri puta godišnje objavljuje javna saopštenja- Države pod pojačanim nadzorom i Visoko rizične države koje podliježu pozivu za preduzimanje aktivnosti. Saopštenja su sačinjena na osnovu rezultata procjena usklađenosti sistema SPN/FT sa međunarodnim standardima koje vrše FATF i ostala nadzorna tijela koja funkcionišu po uzoru na FATF.

Države koje su pod pojačanim nadzorom aktivno rade sa FATF-om na uklanjanju strateških nedostataka u svojim sistemima za borbu protiv pranja novca, finansiranja terorizma i finansiranja proliferacije. Kada FATF stavi državu pod pojačani nadzor, to znači da se ta država obavezala da će brzo da ukloni utvrđene strateške nedostatke u okviru dogovorenog vremenskog perioda i ista podliježe pojačanom nadzoru. Ova lista se često naziva ‘siva lista’.

Visoko rizične države imaju značajne strateške nedostatke u svojim režimima za borbu protiv pranja novca, finansiranja terorizma i finansiranja proliferacije. Za sve države koje su identifikovane kao visoko rizične FATF poziva svoje članice i zahtijeva od svih država da primjene produbljene mjere identifikacije i praćenja klijenata, a u najozbiljnijim slučajevima, države se pozivaju da primjene kontramjere kako bi zaštitile međunarodni finansijski sistem od kontinuiranih rizika od pranja novca, finansiranja terorizma i finansiranja proliferacije (PN/FT/FP) koji proističu iz te zemlje. Ova lista se često naziva i “crna lista”.

FOJ Crne Gore na svom sajtu redovno objavljuje pomenuta saopštenja FATF-a, kao i države koje se, prema procjeni FATF-a, nalaze na sivoj i crnoj listi.

Ostala nadzorna tijela koja funkcionišu po uzoru na FATF:

Asia/Pacific Group on combating money laundering (APG)

Caribbean Financial Action Task Force (CFATF)

Committee of Experts on the Evaluation of Anti-Money Laundering Measures and the Financing of Terrorism of the Council of Europe (MONEYVAL)

  Eurasian Group (EAG)

  Eastern and South African Anti Money Laundering Group (ESAAMLG)

  Financial Action Task Force on Latin America (GAFILAT)

  Inter Governmental Action Group against Money Laundering in West Africa (GIABA)

  Middle East & North Africa Financial Action Task Force (MENAFATF)

  Task Force on Money Laundering in Central Africa (GABAC)