Ministar Ibrahimović sa ambasadorima Palestine i Srbije

Objavljeno: 2024-08-05 13:15:00 Autor: Ministarstvo vanjskih poslova

Potpredsjednik Vlade i ministar vanjskih poslova Ervin Ibrahimović sastao se danas, u odvojenim susretima, sa ambasadorima Države Palestine Rabijem Alhantoulijem i Republike Srbije Nebojšom Rodićem.

Tokom razgovora sa ambasadorom Države Palestine Alhantoulijem potvrđeni su tradicionalno prijateljski odnosi između dvije države. Potpredsjednik Ibrahimović je izrazio žaljenje zbog teške humanitarne situacije u Pojasu Gaze, naglasivši da se Crna Gora aktivno zalaže za puno poštovanje međunarodnog humanitarnog prava i da bezrezervno zagovara okončanje oružanih sukoba. Istakao je i da Crna Gora u kontinuitetu poziva na hitno i trajno primirje u Gazi, uz zalaganje za dvodržavno rješenje, kao jedini način za uspostavljanje trajnog mira. Ponovio je da bezbjednost i dobrobit civila u Gazi moraju biti prioritet međunarodne zajednice.

Ambasador Alhantouli je zahvalio na solidarnosti Crne Gore i njenog naroda sa palestinskim narodom, kao i na podršci i porukama mira i dijaloga koje Crna Gora kontinuirano šalje.

Prilikom susreta sa ambasadorom Republike Srbije Rodićem, konstatovana je posvećenost dvije države razvoju dobrosusjedskih odnosa, zasnovanih na međusobnom uvažavanju, poštovanju zajedničke istorije i tradicionalne bliskosti dva naroda. Potpredsjednik Ibrahimović je istakao da evropska integracija zemalja Zapadnog Balkana nema alternativu, a da je napredak Crne Gore na evropskom putu jasna potvrda relevantnosti politike proširenja.

Govoreći o ostalim temama iz domena bilateralnih odnosa, sagovornici su ocijenili da postoji prostor za unaprjeđenje ekonomske saradnje, kao i saradnje u oblasti željezničkog saobraćaja, uz akcenat na realizaciji projekata revitalizacije pruge Beograd-Bar.