Ministar pravde Bojan Božović i ambasador Republike Austrije Kristijan Štajner saglasni u stavu

Objavljeno: 2024-09-12 08:45:00 Autor: Ministarstvo pravde

IBAR samo prva stepenica, sad slijede konkretne reforme  

Ministarstvo pravde će uložiti maksimalne napore da se ispune svi zahtjevi iz pregovaračkih poglavlja 23 i 24 kako bi se na taj način ispunio jedan od glavnih uslova da Crna Gora do 2028. godine postane punopravna članica EU. To je glavni prioritet vanjske politike Crne Gore i to je naš glavni zadatak, kazao je ministar pravde Bojan Božović u razgovoru sa novoimenovanim ambasadorom Republike Austrije Kristijanom Štajnerom.

Božović i Štajner su ocijenili da je pozitivni IBAR samo prva stepenica kada je riječ o završnici procedure učlanjenja u EU, da sada treba odraditi teži i konkretniji dio posla, reformisati kompletan sistem.

Štajner je rekao da će Crna Gora u tom poslu imati prijateljsku podršku Austrije, prvenstveno kada je riječ ekspertskoj pomoći.

Ministar Božović je istakao da su i u Ministarstvu pravde i u cijeloj Vladi potpuno svjesni koji i kakav posao je pred Crnom Gorom.

„Naš interes je da to završimo kako treba i što prije, da bi ostvarili svoj najbitiniji politički cilj, da Crna Gora postane 28. članica EU, kazao je Božović.

On se zahvalio na podršci Austrije kada je riječ o aktivnostima na racionalizaciji mreže sudova, obuci sudija i drugim reformskim aktivnostima u pravosuđu.

„Jaka, efikasna i uređena državna administracija je uslov napretka jedne države“, ocijenili su Božović i Štajner.