Ministarka kulture i medija, dr Tamara Vujović, uputila je telegram saučešća povodom smrti Ilije Lakušića.

Objavljeno: 2024-06-25 08:44:19 Autor: Ministarstvo kulture

„Odlaskom Ilije Lakušića Crna Gora je ostala bez istaknutog književnika i kulturnog poslenika, koji je u svom bogatoj karijeri sa najviših adresa u kulturi uticao na razvoj kulturno - umjetničkog stvaralaštva i svojom višedecenijskom istrajnošču na književnoj sceni dao neizbrisiv doprinos razvoju pjesničke misli.
Autentičnost njegovog lirskog izraza, ali i vješta sposobnost u kreiranju kulturnih politika urodili su brojnim nagradama i priznanjima, među kojih je najistaknutija Trinaestojulska nagrada za rezultate od izuzetnog značaja za Crnu Goru.

Kao Ministar kulture i sekretar za kulturu grada Podgorice, kao i direktor Muzeja i galerija Podgorice doprinio je oblikovanju kulturnih strategija, omogućavajući prilike za bogatije i raznovrsnije kulturne sadržaje.
U svojoj bogatoj karijeri za kulturu se zauzimao i ispred nevladinog sektora kao predsjednik Udruženja književnika Crne Gore u više mandata, ali i privatnog kao direktor i glavni urednik u izdvačkoj kući „Obodsko slovo“.
Ali ono što će možda najduže ostati upampećno jesu pjesničke slike koje tematizuju univerzalne teme čovječanstva i na jednostvan, dirljiv i upečatljiv način se otvaraju čitaocu.“