Ministarka Nišić i ministar Gutić sa predstavnicima ustanova socijalne i dječje zaštite

Objavljeno: 2024-07-24 10:45:00 Autor: Ministarstvo rada i socijalnog staranja

Pokrenuli smo i sprovode se značajne i brojne aktivnosti za sveobuhvatnu reformu za rješavanje dugogodišnjih problema i unapređenje oblasti socijalne i dječje zaštite, te penzionog sistema.

To je saopštila ministarka rada, zapošljavanja i socijalnog dijaloga, Naida Nišić na sastanku sa novoizabranim ministrom socijalnog staranja, brige o porodici i demografije Damirom Gutićem i direktorima svih centara i ustanova iz oblasti socijalne zaštite kojom je rukovodila od novembra do sada.

U skladu sa politikom ove Vlade, nadam se da će biti nastavljen posvećen rad u ovoj osjetljivoj i jednoj od najvažnijih oblasti na putu ostvarivanja socijalne pravde i jednakih mogućnosti za sve građane. Borba za bolji i pravedniji sistem mora biti intenzivna, kazala je ministarka Nišić prilikom primoredaje dužnosti kolegi Gutiću.

Gutić se zahvalio ministarki Nišić na inicijativi da se prvog radnog dana sastane sa čelnim ljudima ustanova socijalne i dječje zaštite. Dodao je da je siguran da će se dobra praksa djelovanja za dobrobit društva, države, a prije svega korisnika usluga, nastaviti kroz dalje unapređenje sistema i pomoć najosjetljivijim kategorijama društva.

Povećana minimalna penzija na 450€, rast ostalih

Nišić je na sastanku predočila brojne procese i aktivnosti ostvarene u penzionoj i oblasti socijalnoj staranja, zahvaljujući posvećenom radu tima.

Naglasila je važnost sređivanja stanja u centrima za socijalni rad i privođenja kraju posla za ostvarivanje prava za srazmjerne penzije.

Ukazala je da su dosadašnji resor i ova Vlada obezbijedili minimalnu penziju od 450 eura za sve koji su primali ispod tog iznosa, kao i da će za sve ostale predstojeći rast plata donijeti usklađivanje od januara koje će povećati penzije u prosjeku oko 50 eura.

Jedinstveno vještačenje invaliditeta i sklonište nakon 16 godina

Naročito je važan nacrt zakona o jedinstvenom vještačenju invaliditeta i jedinstvenoj metodologiji, a što treba da doprinese suzbijanju svih oblika diskriminacije i stvaranju uslova za uživanjem jednakih prava u svim oblastima života osobama sa invaliditetom.

To znači da ne bi morale brojne komisije da odlučuju o istom problemu, a nerijetko i različito već bi se uspostavio pravedniji, ravnopravniji i jednostavniji pristup pravima na novčanu podršku i uslugama namijenjenih licima sa invaliditetom, objasnila je Nišić.

Istaknuto je da je Crna Gora, nakon 16 godina, početkom aprila dobila prihvatilište - sklonište za djecu i mlade koji su žrtve trgovine ljudima.

Povećana naknade i unapređeniji rad komsije

  • Unaprijeđen je rad socijalno - ljekarskih komisija, na način što je sada u komisijama pet umjesto tri ljekara, u cilju bržeg i kvalitetnijeg rješavanja predmeta.
  • Povećana je naknada za novorođeno dijete, čime je obezbijeđen i dodatni prihod za korisnike materijalnog obezbjeđenja, a predviđeno je sveobuhvatno unapređenje materijalnih davanja kroz izmjene zakona u četvrtom kvartalu ove godine.

Nadzor i ulaganja

  • Formiran je Direktorat za razvoj usluga, nadzor nad stručnim radom i drugostepeni upravni postupak u oblasti socijalne i dječje zaštite i uspostavljena Direkcija za nadzor nad stručnim radom javnih ustanova i pružalaca usluga socijalne i dječje zaštite.
  • Počeli su radovi na rekonstrukciji objekta stare bolnice u Beranama, vrijednosti oko 295 hiljada eura, za potrebe dnevnog boravka za odrasla i stara lica i odrasla i stara lica sa invaliditetom i male grupne zajednice, uz tehničku podršku podršku UNDP-a.
  • Otvoren je rekonstruisani teren u Dječjem domu „Mladost“ u Bijeloj i finansirana je, između ostalog, pristupna rampa za osobe sa invaliditeom u Centru za socijalni rad za opštinu Herceg Novi, na čemu je posebno važno raditi u predstojećem periodu.
  • Pokrenuta je procedura za izgradnju višenamjenskog objekta u Gusinju za potrebe Centra za socijalni rad za opštine Plav i Gusinje, Fonda zdravstva, Biroa rada Gusinje, Fonda za PIO i Dnevnog boravka za odrasla i stara lica i odrasle i stare osobe sa invaliditetom.
  • Memorandumom o saradnji sa Fondom zdravstva Crne Gore je predviđen prostor dostupan za osobe sa invaliditetom u Beranama.

Promjene za sređenije stanje

  • Radna grupa se bavi promjenom Pravilnika o medicinskim indikacijama za ostvarivanje prava na materijalno obezbjeđenje, dodatka za njegu i pomoć, ličnu invalidninu i naknadu zarade za rad sa polovinom punog radnog vremena. Tu je, između ostalog, i radna grupa za izradu novog Pravilnika o sadržaju baze podataka i sadržaju i načinu vođenja evidencija u socijalnoj i dječjoj zaštiti.
  • Utvrđen je Predlog zakona o psihološkoj djelatnosti, koji je u skupštinskoj proceduri, a čijom izradom je koordiniralo Ministarstvo rada i socijalnog staranja. Ovo je važno da bi se uredila oblast, koja je niz godina bila bez zakonskog okvira, što je davalo mogućnost zloupotrebe i kršenja prava korisnika.
  • Urađen je nacrt Strategije razvoja sistema socijalne i dječje zaštite za period od 2024 - 2028. godine sa dvogodišnjim Akcionim planom, za šta je dobijeno pozitivno mišljenje Generalnog sekretarijata Vlade. Pripremljen je i strateški nact za prevenciju i zaštitu djece od nasilja 2024 - 2028 sa Akcionim planom za ovu i iduću godinu.
  • Kontinuirano je rađeno na unapređenju zakonodavnih i strateških dokumenata. Među njima je i pripremljeni predlog strategije deinstitucionalizacije za period 2024 - 2028, sa dvogodišnjim akcionim planom, a koja se donosi prvi put u Crnoj Gori - za kvalitetan i dostojanstven život u zajednici.

Centar za hraniteljstvo u Podgorici

  • Osniva se Centar za hraniteljstvo u Podgorici, čime će se obezbijediti sistemska i sveobuhvatna podrška hraniteljskim porodicama i djeci koja su im povjerena, a Glavnom gradu Podgorica je upućen zahtjev za dodjelu objekta za tu namjenu.
  • Unaprijeđeni su procesi da korisnici brže budu informisani, a pored ostalog je urađen i vodič administrativnih usluga sa sveobuhvatnim smjernicama u cilju ostvarivanja prava i usluga prema Zakonu o socijalnoj i dječjoj zaštiti, Zakonu o radu, kao i ostalim zakonodavnim/normativnim aktima iz domena rada, zapošljavanja i pružanja socijalnih usluga.