Ministarstvo ljudskih i manjinskih prava bilo je domaćin i organizator posjete Evropske komisije protiv rasizma i netoleranije - ECRI Crnoj Gori

Objavljeno: 2024-10-16 07:30:00 Autor: Ministarstvo ljudskih i manjinskih prava

Ministarstvo ljudskih i manjinskih prava bilo je domaćin i organizator posjete  Evropske komisije protiv rasizma i netoleranije - ECRI Crnoj Gori. Prilikom četvorodnevne posjete od 30.septembra do 04. oktobra  realizovano je više intenzivnih sastanka na kojima su pred Komiijom izvještavali predstavnici Vrhovnog državnog tužilaštva,  Ministarstva prosvjete, nauke i inovacija, Minitarstva pravde, Ministarstva unutrašnjih poslova, Ministarsta kulture i medija, Ministarstva sporta i mladih,  Uprave policije,Centra za obuku u sudstvu i tužilaštvu,Fonda za zaštitu i ostvarivanje prava manjina, Ministarstva zdravlja, Ministarstva socijalnog staranja i brige o porodici i demografiji, Ministarstva rada, zapošljavanja i socijalnog dijaloga.

Ministar ljudskih i manjinskih prava Fatmir Gjeka  i Generalna diretorica za unapredjenje i zaštitu ljudskih prava i sloboda Mirjana Pajkovic su sa članovima ECRI komisije, nezavisnim ekspertima Alerto Gambinom iz Italije, Bergamn Thobias iz Strazbura i Azru Aghdasi-Sinan iz Azejberdzana razgovarao o prioritetnim aktivnostima Ministarstva u cilju unapredjenja poštovanja ljudskih prava i sloboda, promociji jednakosti i tolerencije, te eliminisanju svih oblika diskriminacije u cilju postizanja najuzvišenijih principa demokratije i vladavine prava.

Petogodišnji ciklus izvještavanja obuhvatio je oblasti inkluzivne edukacije o ljudskim pravima, govor mržnje i rodno zasnovano nasilje, integraciju i inkluziju Roma,  LGBTI ravnopravnost, Integraciju i inkluziju izbjeglica i migranata.

Konačni izvještaj ECRI komisije će biti usvojen 2025. godine koji će sadržati set preporuka koje je potrebno preduzeti u cilju suzbijanja rasizma i netoleranicije. Medjutim već sada imamo dvije prioritetne preporuke koje su objavljene na zvaničnom sajtu Savjeta Evrope i to: Izmjenu Zakona o besplanoj pravnoj pomoći kako bi se omogućilo Romima koji su  u opasnosti od apartidije da sprovedu postupak kasne registracije i da vlasti u Crnoj Gori ojačaju kapacitet institucije Zaštitnika ljudskih prava i sloboda -Ombudsmana da efikasno sprovodi svoj antidiskriminacioni mandat uključujući i samostalnost da imenuje sopstvene kadrovske kapacitete i dovoljno sredstava za obezbedjivanje dodatnih ljudskih resursa  i promovisanje podizanja svijesti, uključujući  i sprovodjenje istraživanja i aktivnosti na terenu.

Nacionalni oficir za vezu ispred Vlade Crne Gore-Ministarstva ljudskih i manjinskih prava je Mirjana Pajković generalna diretorica Direktorata za unapređenje i zaštitu ljudskih prava i sloboda.