Ministarstvo preduzima ključne korake u unapređenju poslovnog ambijenta

Objavljeno: 2024-07-25 07:58:17 Autor: Ministarstvo ekonomskog razvoja

Na 24. sjednici Savjeta za konkurentnost, pod predsjedavanjem potpredsjednika Vlade za ekonomsku politiku i ministra ekonomskog razvoja, g. Nika Gjeloshaja, fokus je bio na strateškim inicijativama koje predvodi Ministarstvo ekonomskog razvoja u cilju unapređenja poslovnog okruženja u Crnoj Gori.

Ministarstvo ekonomskog razvoja predstavilo je detaljne izvještaje o sprovođenju Zakona o privrednim društvima i Zakona o registraciji privrednih i drugih subjekata. Ovi zakoni su ključni za pojednostavljenje procedura poslovanja i povećanje pravne sigurnosti za preduzeća, čime se direktno poboljšava atraktivnost Crne Gore kao destinacije za ulaganje.

Osim toga, Ministarstvo je izložilo napredak u razvoju nove Industrijske politike Crne Gore za period 2024-2028, koja predstavlja završno mjerilo za privremeno zatvaranje poglavlja 20 - Preduzetništvo i industrijska politika. Ova politika će služiti kao temelj za modernizaciju industrijskog sektora i povećanje konkurentnosti kroz inovacije i digitalnu transformaciju. Ministarstvo se posebno posvetilo uspostavljanju Jedinstvene kontakt tačke (JKT) koja će omogućiti efikasniju komunikaciju između poslovnog sektora i državne administracije, što će dodatno olakšati poslovanje i privući nove investicije.

Na sjednici je Američka privredna komora dala ključne komentare na Zakon o radu, ističući važnost fleksibilnosti na tržištu rada i zaštite prava radnika. Ministarstvo ekonomskog razvoja je naglasilo da će pažljivo razmotriti ove komentare kako bi osiguralo ravnotežu između interesa poslodavaca i zaposlenih.

Privredna komora Crne Gore prezentovala je prijedloge za sniženje stope PDV-a na usluge smještaja i ugostiteljstva, što je inicijativa koja ima za cilj povećanje konkurentnosti turističkog sektora. Ministarstvo će analizirati uticaj ove mjere na državne prihode i ekonomiju u cjelini.

Montenegrin Foreign Investors’ Council (MFIC) i Privredna komora Crne Gore predložili su izmjene Zakona o kinematografiji s ciljem promocije Crne Gore kao filmske destinacije, čime bi se dodatno diversifikovala ekonomska baza zemlje.

Savjet za konkurentnost izložio je status realizacije Akcionog plana za uklanjanje poslovnih prepreka, uz poseban naglasak na pozitivne korake preduzete od strane Ministarstva ekonomskog razvoja. Izvještaj o uključenosti privatnog sektora u proces kreiranja zakona tokom prvih šest mjeseci 2024. godine pokazuje napredak u participaciji i transparentnosti, što je prioritet Ministarstva.

Predstavljeni su rezultati istraživanja “Bijela knjiga: Investiciona klima u Crnoj Gori 2023,” koje je sproveo MFIC. Ovi rezultati će poslužiti kao osnov za daljnje unapređenje investicione klime. Takođe, prezentovan je izvještaj o izboru najuspješnijih menadžera, preduzetnika i poslodavaca za 2023. godinu, koji je pripremila Asocijacija menadžera Crne Gore.

Ministarstvo ekonomskog razvoja nastaviće da vodi strateške inicijative usmjerene na stvaranje povoljnijeg poslovnog ambijenta, kroz stalnu saradnju s domaćim i međunarodnim partnerima.