Mladunče mrkog medvjeda vraćeno u prirodu

Objavljeno: 2024-07-23 10:37:25

Mladunče mrkog medvjeda (Ursus arctos L.), starosti 5 - 6 mjeseci, koje je prethodnih dana bez dozvole nadležnih organa boravilo u Etno selu „Vuković“ u opštini Bijelo Polje, u toku jučerašnjeg dana, nakon preuzimanja od strane predstavnika Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede i nakon obavljenih konslutacija sa predstavnicima Agencije za zaštitu prirode i drugim referentnim stručnjacima za ovu problematiku, uspješno je vraćeno u svoje prirodno stanište, u dobrom opštem fizičkom stanju i kondiciji.

Ukazujemo da je zabranjeno držanje divljači i ostalih divljih vrsta životinja u zatvorenom ili ograđenom prostoru, odnosno zatočeništvu u neprikladnim uslovima i bez odgovarajuće brige, kao i bez dozvole nadležnih organa.

Ovim putem, apelujemo na građane da ne uzimaju iz prirode takve jedinke, jer tako postupanje podliježe krivičnoj odgovornosti.

Takođe, mole se građani, da u slučaju eventualnog pronalaska napuštenih jedinki ili jedinki zapalih u neku drugu nevolju (npr. zamka krivolovca, pad u bunar ili neki drugi prostor iz kojeg se ne mogu same izbaviti), svih divljih vrsta životinja, o tome odmah obavijeste najbližu lovočuvarsku, rendžersku službu, inspekcijsku službu ili neku drugu državnu instituciju.