Modernizacija javne uprave

Objavljeno: 2024-09-27 09:15:00 Autor: Ministarstvo javne uprave

Predstavnice Ministarstva javne uprave, Zorana Popović, Milica Vučinić i Nevena Zindović, učestvovale su na četvrtom modulu  ReSPA Regional Academy  o procesu kreiranja politika zasnovanih na dokazima,  u Ohridu.

Cilj ovog modula bio je unapređenje efikasnosti i efektivnosti kreiranja politika u javnim upravama Zapadnog Balkana, sa posebnim naglaskom na integraciji digitalnih alata u razvoj politika. Modul je okupio preko 35 stručnjaka srednjeg i višeg nivoa koji su uključeni u planiranje i koordinaciju politika, pružajući priliku za interaktivne prezentacije, stručna predavanja i razmjenu najboljih praksi među javnim upravama zemalja Zapadnog Balkana.

Jedna od tema bila je i prezentacija hrvatskog iskustva u jačanju građanskog angažmana putem platforme e-Savjetovanja, koja omogućava aktivnije uključivanje građana u proces kreiranja politika. Takođe, predstavljeno je estonsko iskustvo u korišćenju društvenih medija za promociju važnih napora u prikupljanju podataka, kao i inovativnih alata za praćenje napretka u postizanju strateških ciljeva.Pored toga, predstavnici SIGMA-e predstavili su preliminarne nalaze SIGMA Monitoring izvještaja za 2024. godinu, sa fokusom na razvoj politika i njihovu koordinaciju.

Učešće predstavnica Ministarstva javne uprave na ovom modulu doprinijeće unapređenju kapaciteta javne uprave za kreiranje politika zasnovanih na dokazima, što je od ključne važnosti za dalji razvoj i modernizaciju javne uprave u skladu sa evropskim standardima.