Muškarci kao ključni akteri rodne ravnopravnosti u politici i u sprečavanju nasilja nad ženama

Objavljeno: 2024-06-07 11:30:00 Autor: Ministarstvo ljudskih i manjinskih prava

Predstavnica Ministarstva ljudskih i manjinskih prava, načelnica Odjeljenja za poslove rodne ravnopravnosti, Biljana Pejović, učestvovala je na dvodnevnoj regionalnoj stručnoj konferenciji pod nazivom: „Transformisanje politike: muškarci kao ključni akteri rodne ravnopravnosti u politici i u sprečavanju nasilja nad ženama“. Konferencija je održana 5. i 6. juna u Sarajevu, a okupila je preko 70 učesnica i učesnika iz različitih sektora.

Ključne teme konferencije bile su potreba za izbalansiranom zastupljenošću muškaraca i žena u politici i hitna potreba sprečavanja nasilja nad ženama. Učesnici/ce su uključivali predstavnike/ce parlamenata, lidere/ke  političkih stranaka, predstavnike/ce vladinih institucija, kao i članove/ice civilnog društva iz Jugoistočne Evrope.

Konferenciju su zajednički organizovali Kancelarija OSCE-a za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR) i Misija OSCE-a u Bosni i Hercegovini, sa ciljem promovisanja rodne ravnopravnosti i osnaživanja uloge muškaraca u borbi protiv nasilja nad ženama.

Tokom sastanka, u okviru radne sesije posvećene formulisanju zaključaka, načelnica Pejović je istakla značaj ovakvih događaja za unapređenje rodne ravnopravnosti i naglasila potrebu za kontinuiranim angažovanjem svih sektora društva u sprečavanju nasilja nad ženama, kao i regionalne saradnje. Takođe je pohvalila napore OSCE-a i organizatora u organizovanju ove značajne konferencije i okupljanju ključnih aktera/ki u sprovođenju politike rodne ravnopravnosti.

"Prisustvo i aktivno učešće na ovakvim konferencijama pruža nam priliku da razmijenimo iskustva, identifikujemo najbolje prakse i zajedno radimo na kreiranju inkluzivnijeg i pravednijeg društva," rekla je načelnica Pejović. Ona je posebno akcentovala rad Koordinacionog odbora institucionalnih mehanizama/Balkanska regija, koji od 2006. godine, usvajanjem Sarajevske deklaracije, intenzivno zagovara zajednički rad na unapređenju rodne ravnopravnosti u zemljama Zapadnog Balkana.

Ova konferencija je još jednom potvrdila važnost regionalne i međunarodne saradnje i solidarnosti u ostvarivanju ciljeva rodne ravnopravnosti i zaštite prava žena.