MVP Grčke Abazoviću: Crna Gora uspješna priča koja će dati snažan impuls politici proširenja Evropske unije

Objavljeno: 2022-06-07 11:27:55 Autor: Kabinet predsjednika Vlade Crne Gore

Crna Gora ima punu podršku Grčke u procesu pristupanja Evropskoj uniji, a bilateralni odnosi mogu biti primjer partnerstva u regionu kada je riječ o bezbjednosnim pitanjima, regionalnom povezivanju, evroatlantskim integracijama i ekonomskoj saradnji, ocijenjeno je na sastanku predsjednika Vlade Crne Gore dr Dritana Abazovića i ministra vanjskih poslova Republike Grčke Nikosa Dendijasa.

Predsjednik Vlade je zahvalio Grčkoj na dosadašnjoj pomoći u procesu pristupanja EU i izrazio očekivanje da podrška neće izostati ni u narednom periodu. On je istakao da se na Zapadnom Balkanu mora osjetiti pojačano političko i ekonomsko prisustvo EU i NATO da bi se očuvao evroatlantski kurs, jer, kako je istakao, investiranje u stabilnost i prosperitet ovog regiona znači i investiranje u prosperitet cijele Evrope.

Ministar vanjskih poslova Republike Grčke Nikos Dendijas je čestitao Crnoj Gori petu godišnjicu članstva u NATO, te istakao da Zapadni Balkan mora biti integrisan u Evropsku uniju, sa Crnom Gorom na čelu tog procesa. “Crna Gora je homogena i lijepa zemlja sa izvjesnom evropskom perspektivom čija će uspješna priča dati snažan impuls politici proširenja Evropske unije”, kazao je Dendijas.

Sagovornici su razmijenili mišljenje o saradnji u oblastima od obostranog interesa i saglasili se da u narednom periodu bliže sarađuju na ekonomskom planu sa akcentom na energetiku i privlačenje kredibilnih stranih investitora.

Svi koji žele da se bave biznisom, očekuju da institucije sitema funcionišu na temelju vladavine prava, jer samo tako gradimo predvidiv i stabilan poslovni ambijent, zaključio je premijer.

Na sastanku je ocijenjeno da će najavljeni susret predsjednika Vlade Crne Gore i predsjednika Vlade Grčke Kirjakosa Micotakisa biti dobra prilika za razgovor o konkretnim projektima i nastavku ukupne dalje saradnje dvije zemlje.