Načelnica Biljana Pejović učestvovala na međunarodnom Forumu o rodnoj ravnopravnosti u okviru Berlinskog procesa

Objavljeno: 2024-09-26 10:00:00 Autor: Ministarstvo ljudskih i manjinskih prava

Na poziv ministarke za ekonomsku saradnju i razvoj Savezne Republike Njemačke, Svenje Šulz, i Njemačke razvojne agencije (GIZ), načelnica Odjeljenja za poslove rodne ravnopravnosti u Ministarstvu ljudskih i manjinskih prava, Biljana Pejović, učestvovala je na međunarodnom Forumu o rodnoj ravnopravnosti, u Berlinu, na temu razvoja feminističke politike i ubrzanja rodne ravnopravnosti u zemljama Zapadnog Balkana, s posebnim fokusom na proces integracija u Evropsku uniju.

Forum je okupio brojne predstavnike i predstavnice međunarodnih i regionalnih institucija, nevladinih organizacija i donosioca odluka. Pejović jedala značajan doprinos diskusijama, ističući važnost osnaživanja žena i njihove ravnopravne participacije kao ključnih faktora za ekonomski razvoj, unapređenje upravljanja i društvenu koheziju u regionu Zapadnog Balkana. Posebno je naglasila potrebu za jačanjem kapaciteta institucionalnih mehanizama za rodnu ravnopravnost u ovom region i izrazila uvjerenje da će preporuke sa ovog foruma biti usvojene na glavnom sastanku ministara vanjskih poslova zemalja članica Berlinskog procesa u oktobru ove godine.

Uprkos globalnim obavezama prema rodnoj ravnopravnosti, poput Ciljeva održivog razvoja Ujedinjenih nacija (SDG) i Strategije rodne ravnopravnosti EU, rodne perspektive nisu dovoljno integrisane u Berlinski proces. Ovaj nedostatak značajno ograničava kapacitet regiona da postigne dugoročnu stabilnost i uspješnu integraciju u EU.

Forum o rodnoj ravnopravnosti imao je za cilj adresiranje ovih izazova kroz formulaciju konkretnih preporuka. Preporuke su usmjerene na jačanje rodne osjetljivosti u kreiranju politika, zaštitu ženskih prava i promovisanju učešća žena u svim sektorima društva. Iako preporuke možda ne predstavljaju potpuni konsenzus među učesnicima, one nude vrijedan doprinos različitih aktera, čime doprinose stvaranju inkluzivnijeg i održivog društva u zemljama Zapadnog Balkana.

Kako Berlinski proces obilježava svoju desetu godišnjicu, Pejović je podsjetila na značaj uključivanja rodne ravnopravnosti u sve aspekte ovog procesa, naglašavajući da će to osigurati dugoročni prosperitet i mir u regionu.

Ona je iskoristila priliku da naglasi važnost jačanja saradnje institucionalnih mehanizama, posebno kroz definisanje Sarajevske deklaracije i aktivno djelovanje Koordinacionog odbora zemalja Balkanske regije što je vrlo značajno za ovaj region.