Nacionalna strategija prvijenac – Održan prvi sastanak Radne grupe za izradu Strategije za interkulturalizam i društvenu koheziju

Objavljeno: 2024-06-06 11:46:04 Autor: Ministarstvo ljudskih i manjinskih prava

Direktorat za interkulturalizam u Ministarstvu ljudskih i manjinskih prava sazvao je, 30. i 31. maja 2024. u Ulcinju, prvi sastanak Radne grupe za izradu Nacionalne strategije za interkulturalizam i društvenu koheziju (2025-2028).

Radnu grupu za izradu strategije prvijenca, kojom predsjedava dr Ljudmila Mila Popović, v.d. Generalne direktorice navednog direktorata, sačinjava više od 30 predstavnika ministarstava, drugih državnih institucija i ustanova, kao i nevladinih organizacija i posmatrača iz internacionalnih organizacija.

Cilj prvog sastanka Radne grupe bio je informisanje članova o osnovnim principima i modelima interkulturalizma, o ciljevima i misiji Direktorata za interkulturalizam, i o procesu izrade ovog strateškog dokumenta. Nova strategija, za koju se smatra da može biti sistemskog raspona i postati holistička vodilja razvoja Crne Gore, fokusirana je, primarno, na osnaživanje integracionih procesa društva za bolju zajedničku budućnost.

U svom uvodnom predavanju, Popović je ukazala da se crnogorsko društvo suočava sa višestrukim krizama upravo zbog slabljenja međuljudskih odnosa, gubitka povjerenja u zajednice i institucije, rasta predrasuda, produbljivanja polarizacije, što onemogućava kreiranje zajedničkih smjernica razvoja Crne Gore.

Socijalna kohezija i unutrašnja integracija su od vitalnog značaja za napredak države u ključnom trenutku za evropske integracije i sticanje međunarodnog povjerenja za pozitivni i progresivni pravac crnogorskog društva i države. Za opštu ljudsku bezbjednost, istinski održivi razvoj i mirnodopski napredak, ne postoji alternativa osim jedinstva u raznolikosti i solidarnosti u inkluzivnom društvu.

Rešenje je u stvaranju novog društvenog ugovora, koji će određivati vrijednost i cijenu svemu, a koji se zasniva na univerzalnim ljudskim pravima i odgovornostima i na univerzalnim humanističkim vrednostima, koji su temelji interkulturalizma. Budućnost zemlje je u ljudskoj harmoniji i usklađivanju cjelokupnog društva sa ustavnom vizijom za građansku, inkluzivnu, ekološku, zemlju socijalne pravde i solidarnosti.

U cilju osnaživanja regionalne solidarnosti i saradnje, u Radnu grupu pozvani su i predstavnici Vlade Republike Sjeverne Makedonije, Robert Alagjozovski, nekadašnji Ministar kulture i sada Nacionalni koordinator za interkulturalizam u S. Makedoniji, i dr Mirvet Ramadani, portparol u kabinetu Premijera Vlade S. Makedonije. Kao inicijatori i sačinitelji strategije za jedno društvo i socijalnu koheziju svoje zemlje, Alagjozovski i Ramadani su, u svojim izlaganjima, podijelili iskustva sa socio-kulturnim izazovima u S. Makedoniji i ukazali, konkretnim primjerima i rezultatima, na prednost promovisanja interkulturalizma.

Dvodnevni rad, kojim je moderirao Goran Đurović, istaknuti stručnjak za izradu strateških dokumenata, upotpunila su i predavanja značajnih poznavalaca i praktičara iz ovog domena, Salka Lubodera, novinara, publiciste i doskorašnjeg direktora Centra za ocuvanje i razvoj kulture manjina (CEKUM), i dr Ištvana Lakatoša, nekadašnjeg Ambasadora za ljudska prava pri Stalnoj misiji Mađarske u UN u Ženevi i eksperta savjetnika za ljudska prava u Ministarstvu ljudskih i manjinskih prava.

U zaključku, predsjedavajuća Popović je istakla: „Naš cilj je da Crna Gora bude plasirana i prepoznata kao zemlja interkulture i, u tom duhu, želimo da uspostavimo saradnju sa zemljama regiona i šire. Naročito smo fokusirani na interkulturalizam za jačanje multilateralizma u balkanskom i evropskom kontekstu”.