Nacrt dopune plana davanja koncesija za det. geo. istraživanja i ekspl. min. sirovina za 2024. godinu

Objavljeno: 2024-05-28 08:04:00 Autor: Ministarstvo energetike i rudarstva

Obavještavamo vas da Ministarstvo energetike i rudarstva – Direktorat za geologiju i rudarstvo, u skladu sa članom 7 stav 2 Zakona o koncesijama (“Sl.list” CG, br. 8/09, 73/19 i 125/23), daje na javnu raspravu, prije upućivanja Vladi Crne Gore na usvajanje, Nacrt dopune plana davanja koncesija za detaljna geološka istraživanja i eksploataciju mineralnih sirovina za 2024. godinu.

Na osnovu člana 7 stav 1 Zakona o koncesijama (“Sl.list” CG, br. 8/09, 73/19 i 125/23),  Vlada donosi godišnji Plan davanja koncesija za detaljna geološka istraživanja i eksploataciju mineralnih sirovina. Međutim, zainteresovano lice, u skladu sa članom 41 stav 1 Zakona o koncesijama, može podnijeti inicijativu za dopunu plana iz člana 7 stav 1 istog zakona. Postupak za davanje koncesije pokreće Ministarstvo energetike i rudarstva izradom Koncesionog akta, u skladu sa godišnjim planom iz člana 7 i dopunom godišnjeg plana iz člana 41 Zakona o koncesijama.

Koncesije za detaljna geološka istraživanja i eksploataciju mineralnih sirovina definisane su Zakonom o geološkim istraživanjima (“Sl.list RCG”, br. 28/93, 27/94, 42/94 i 26/07 i “Sl.list CG”, br. 28/11), Zakonom o rudarstvu (“Sl.list CG”, br. 65/08, 74/10, 40/11) i Zakonom o koncesijama (“Sl.list” CG, br. 8/09, 73/19 i 125/23), kojima je uređen način i postupak dobijanja koncesija za korišćenje prirodnog bogatstva – mineralnog resursa.

Nacrtom dopune plana davanja kocesija za detaljna geološka istraživanja i eksploataciju mineralnih sirovina za 2024. godinu su obuhvaćeni sljedeći lokaliteti:

1. Ležište nemetalične mineralne sirovine tehničko-građevinskog kamena “Lješevići Gajevi“, opština Kotor;

2. Lokalitet nemetalične mineralne sirovine tehničko-građevinskog kamena “Stubički dolovi”, opština Nikšić;

3. Ležište nemetalične mineralne sirovine tehničko-građevinskog kamena “Pogled“, opština Rožaje;

4. Lokalitet nemetalične mineralne sirovine tehničko-građevinskog kamena “Kličevac“, opština Nikšić;

5. Ležište nemetalične mineralne sirovine tehničko-građevinskog kamena “Možura- Orlovo“, opština Bar;

 6. Lokalitet nemetalične mineralne sirovine tehničko-građevinskog kamena (vulkanit i krečnjak) “Bistrica“, opština Berane.

7. Odlagalište cementnog laporca ”Jagnjilo”, Opština Pljevlja.

 

Ovim putem Ministarstvo energetike i rudarstva upućuje javni poziv građanima, državnim organima, mjesnim zajednicama, nevladinim organizacijama, pravnim licima i preduzetnicima i drugim zainteresovanim subjektima da se uključe u javnu raspravu i da svoje komentare, primjedbe, predloge i sugestije na Nacrt dopune plana davanja koncesija za detaljna geološka istraživanja i eksploataciju mineralnih sirovina za 2024. godinu, dostave na adresu Ministarstva energetike i rudarstva, Rimski trg 46, Podgorica, ili e-mail https//www.gov.me/meir gdje možete preuzeti prateću dokumentaciju.

U slučaju da nam tokom trajanja javne rasprave ne dostavite sugestije i predloge smatraćemo da ste saglasni sa tekstom Predloga dopune plana davanja koncesija za detaljna geološka istraživanja i eksploataciju mineralnih sirovina za 2024. godinu, za navedene lokalitete.