Nagradni konkurs za idejno rješenje logotipa GEF7 projekta

Pozivamo vas da dostavite svoje kreativne prijedloge! Cilj konkursa je da projekat “Integrisanje biodiverziteta u sektorske politike i prakse i jačanje zaštite ključnih tačaka biodiverziteta u Crnoj Gori” (GEF7), dobije originalno idejno-grafično rješenje logotipa, koji će projektu dati jedinstveni vizuelni identitet i prepoznatljivost. Sve detalje i pravila konkursa, pročitajte u tekstu niže.

Opis projektnog zadatka:

GEF 7 projekat je geografski fokusiran na ključna područja biodiverziteta (KBA) Crne Gore, a obuhvata razne vrste intervencija i uključuje zaštitu ekosistema, te rad sa proizvodnim sektorima, kao što su turizam, poljoprivreda i šumarstvo.

Projekat se sastoji iz 2 ključne komponente:

Prva komponenta se bavi upravljačkim ograničenjima povezanim sa zaštićenim područjima i nezaštićenim ključnim tačkama biodiverziteta. Projekat se bavi unapređenjem upravljanja zaštićenim pilot područjima, kako bi se osigurali poštovanje međunarodnih zahtjeva koji se odnose na zaštitu važnog biodiverziteta u okviru ključnih područja biodiverziteta i drugih međunarodnih ključnih tačaka biodiverziteta

Druga komponenta se fokusira na proizvodne oblasti van zaštićenih područja, a koji se nalaze u blizini ključnih područja biodiverziteta, u kojima će se projekat baviti sektorskim prijetnjama biodiverzitetu, i to kroz integrisanje prakse koja je prilagođena biodiverzitetu i adaptacijom sektorskih scenarija razvoja za turizam, šumarstvo i poljoprivredu da bi se uzeli u obzir potencijalni uticaji na biodiverzitet

Više informacija o projektu, dosadašnjim realizovanim inicijativama i aktivnostima, možete pronaći na zvaničnom sajtu projekta.

Konkursom se podrazumijeva da uz nagrađeno rješenje logotipa projekta, pobjednik (nakon zvaničnog proglašenja) kreira i knjigu grafičkih standarda, koja će obuhvatiti:

  • Pozitiv i negativ logotipa
  • Atipične varijante logotipa
  • Načine primjene logotipa
  • Kolor paletu projekta (brend boje)
  • Način i tehnike primjene brend boja
  • Definisanje tipografije (za štampani materijal i elektronske fajlove)
  • Memorandum projekta
  • Flajere, info table, brošure i sličan promotivni materijal
  • Elektronski potpis u emailu
  • Opis primjene standarda na sajtu
  • Templejt za power point prezentacije
  • Vizit karta

Uslovi, način i rok prijave

Pravo učešća na konkursu imaju sva fizička i pravna lica na teritoriji Crne Gore – dizajneri, dizajnerske firme, vizuelni i likovni umjetnici koji se bave dizajnom sa teritorije Crne Gore.

Svaki rad mora biti dostavljen pod šifrom od 5 znaka koje osmišljava sam autor rada, na email adrese gef@mert.gov.me i gef.mespu@gmail.com 

Članovi komisije neće imati uvid u pristigle prijave do isteka konkursa, nakon čega će rješenja – pod šiframa koje su autori sami kreirali i dostavili, biti objavljena na društvenim mrežama projekta – FB i IG stranicama, te dostavljena komisiji na dalju evaluaciju.

Kao sastavni dio prijave potrebno je dostaviti podatke o autoru/ki/autorima, a koji moraju da sadrže sledeće informacije:

a) Ukoliko se isplata nagrada vrši na ime fizičkih lica: šifru rada; ime/na i prezime/na autora/ki, odnosno predstavnika/ce autorskog tima; adresu, adresu elektronske pošte i broj mobilnog telefona predstavnika/ce autorskog tima; brojeve žiro-računa članova/ica autorskog tima, na koje će biti izvršena isplata nagrade.

b) Ukoliko se isplata nagrada vrši na pravno lice: šifru rada; ime/imena autora/ki s adresom i brojem telefona; adresu, adresu elektronske pošte i broj telefona predstavnika/ce autorskog tima, tj. lica ovlašćenog za zastupanje; naziv firme, broj žiro računa, PIB i PDV; potvrdu iz Centralnog registra privrednih subjekata.

Rok za podnošenje idejnih rješenja je 12. jula 2024. godine do 20h.

Sva pristigla rješenja će biti objavljena na Facebook i Instagram nalogu GEF7 projekta, a princip bodovanja je sljedeći:

  • kriterijum inovativnosti – od 0 do 25 bodova;
  • Kriterijum originalnosti – od 0 do 25 bodova;
  • Cjelovitost rješenja – od 0 do 25 bodova;
  • Primjenjivost rješenja – od 0 do 25 bodova;
  • Glasovi publike na društvenim mrežama (ukupna broj lajkova zbirno sa Facebook i Instagram naloga GEF7 projekta)

Prva četiri kriterijuma boduju članovi komisije, a 20% ocjene činiće glasovi publike na društvenim mrežama.

Članovi komisije i članovi njihovih porodica nemaju pravo učešća na konkursu, kao ni službenici zaposleni u Ministarstvu.

Komisija zadržava pravo da ne izabere ni jedno od dostavljenih konkursnih rješenja.

– Rezultati konkursa biće objavljeni na zvaničnim sajtovima i društvenim mrežama GEF7 projekta i Ministarstva turizma, ekologije, održivog razvoja i razvoja sjevera.

Pobjedničko rješenje biće nagrađeno iznosom od 800,00 EUR sa uračunatim porezom za pravna lica, odnosno porezom i prirezom za fizička lica, uz obavezu pripreme knjige grafičkih standarda za primjenu logotipa.

Uslovi zaštite autorskih prava:

Raspisivač Konkursa, nakon donošenja odluke komisije, isplatom nagrade otkupljuje sva autorska imovinska prava isključivo, bez vremenskog i teritorijalnog ograničenja od autora nagrađenog rada.

Za sva dodatna pojašnjenja, u toku trajanja Konkursa, potencijalni podnosioci prijava mogu se informisati na mail: gef@mert.gov.me i gef.mespu@gmail.com