NAJAVA: DANI DIJASPORE - ISELJENIKA 2024

Objavljeno: 2024-07-16 07:00:00 Autor: UsDI

Uprava za saradnju sa dijasporom-iseljenicima, u saradnji sa Glavnim gradom Podgorica, kao i u partnerstvu sa organizacijom IOM Montenegro, organizuje sedmu po redu manifestaciju „Dani dijaspore-iseljenika“ koja će u četvrtak 25. i petak 26. jula 2024. godine biti održana u Podgorici.

Manifestacija će, u četvrtak 25. jula u 8:00h, biti započeta turističkom turom „Sokacima i stazama stare Podgorice“, u saradnji sa Turističkom organizacijom Podgorica. Ova tura je hod kroz vrijeme stazama i sokacima Podgorice, kojim se upoznaje kultura življenja, razvijanja grada i poimanja skladnog multikulturalnog suživota na ovom prostoru.

Istog dana, sa početkom u 17:30h, u Vili Gorica, održaće se konferencija „Doprinosi crnogorskih žena u dijaspori - Pogled izvan granica i unapređenje rodne ravnopravnosti“. Učesnice konferencije biće eminentne žene prepoznate po svojim izuzetnim dostignućima i doprinosima, kako u dijaspori, tako i u Crnoj Gori. Ovim povodom, žene iz dijaspore porijeklom iz Crne Gore dolaze iz svih krajeva svijeta, a doček će im upriličiti predstavnice Uprave za saradnju sa dijasporom – iseljenicima, predstavnice Odbora za rodnu ravnopravnost i Ženskog kluba Skupštine Crne Gore, predstavnici IOM-a Crna Gora, gradonačelnica Podgorice, te ostali predstavnici institucija i NVO sektora zainteresovani za ovu temu.

Program će se nastaviti promocijom knjige, autorke Branke Bogovac „Žene svijeta“, koja će se održati u dvorištu galerije „Risto Stijović“, sa početkom u 21:00h. Promocija je organizovana u okviru manifestacije „Podgoričko kulturno ljeto“.

U istom terminu, 25. jula u 21:00h, biće organizovana humanitarna utakmica, Crna Gora -Dijaspora, na sportskom terenu u okviru Sportskog centra Morača. Humanitarna utakmica organizuje se u cilju prikupljanja sredstava za Institut za onkologiju Kliničkog centra Crne Gore.

Program manifestacije biće nastavljen u petak, 26. jula u hotelu Hilton u periodu od 11:00-15:00h, gdje će se održati Biznis forum, u sklopu kojeg će biti organizovane dvije panel diskusije na temu „Uticaj dijaspore na ekonomski razvoj Crne Gore“ i „Crna Gora kao filmska destinacija“. Panel posvećen filmu inicijativa je Uprave za saradnju sa dijasporom – iseljenicima, nakon što su priznati i prepoznati predstavnici dijaspore u Latinskoj Americi, filmski producenti ili aktivisti u filmskoj i kreativnoj industriji, pokazali interesovanje da daju svoj doprinos Crnoj Gori.

Program će obradovati i naše mališane kroz sportske animacije za djecu, koje su planirane 26. jula sa početkom u 17:30h u Avanturističkom parku Gorica. Takođe, u sklopu programa za djecu predviđen je dječiji kabare pod nazivom „Domovina se voli srcem“, koji će se održati na platou kod Spomenika partizanu borci u sklopu Avanturističkog parka Gorica. Predstava se organizuje u saradnji sa Udruženjem Crnogoraca Jugoistočne Srbije iz Aleksinca i predviđena je za djecu sa Ljetnje škole jezika i kulture „Crna Gora moja postojbina“, zajedno sa djecom iz Podgorice, koja će biti prisutna u sklopu tradicionalne manifestacije „ Školski sportski raspust“. Program za djecu, kao i humanitarna utakmica se realizuje u saradnji sa Sekretarijatom za sport Glavnog grada.

Istog dana, na Trgu nezavisnosti, sa početkom u 21:00h biće održana centralna proslava manifestacije, uz direktan prenos na RTCG i RTCG Sat. Nakon prigodnog kulturno - umjetničkog programa, na samom kraju manifestacije, biće održan koncert grupe „Makadam“.

U četvrtak 25. jula  i petak 26. jula na Trgu nezavisnosti biće postavljeni štandovi u okviru kojih će biti predstavljanje malih proizvođaća i domaće radinosti.