Obavještenje u vezi sa primjenom Regionalne konvencije o Pan-Euro-Mediteranskim preferencijalnim pravilima porijekla

Objavljeno: 2024-06-17 07:12:00 Autor: Uprava carina

Obavještenje u vezi sa primjenom Regionalne konvencije o Pan-Euro-Mediteranskim preferencijalnim pravilima porijekla ili protokola o pravilima porijekla koji predviđaju dijagonalnu kumulaciju između ugovornih strana ove konvencije

U Službenom listu Evropske Unije serije C broj 2024/3107 od 03.05.2024.godine, objavljeno je Obavještenje Evropske komisije o primjeni Regionalne konvencije o pan-euro-mediteranskim preferencijalnim pravilima porijekla ili protokola o pravilima porijekla koji predviđaju dijagonalnu kumulaciju između ugovornih strana ove konvencije, shodno članu 3 Priloga I Regionalne konvencije o Pan-Euro-Mediteranskim preferencijalnim pravilima o porijeklu robe ("Sl.list CG-Međunarodni ugovori", br.7/12).

Uz Obavještenje objavljene su i matrice dijagonalne kumulacije, koje na jednostavan način daju prikaz sadašnjeg stanja primjene dijagonalne kumulacije u Pan-Euro-Med zoni, kao i Anex koji se odnosi na elektronsko izdavanje uvjerenja o kretanju robe EUR 1 i EUR MED.

 Novine u odnosu na prethodno obavještenje odnose se na:

- Unošenje datuma primjene dijagonalne kumulacije na osnovu člana 7. Priloga I. Konvencije izmijenjene Odlukom broj 1/2023 od 07.12.2023.godine Zajedničkog komiteta Konvencije  a koji su označeni sa '(R)' .

- Obavještenja u vezi elektronskog izdavanja uvjerenja o kretanju robe EUR 1 i EUR MED.

Matrica je rezultat dosadašnjih promjena u odnosu na pravna vezivanja sporazuma o slobodnoj trgovini na PEM Konvenciju.

Pregled Matrica dajemo kako slijedi:

Matrica 1  Pojednostavljeni prikaz mogućnosti dijagonalne kumulacije u Pan-euro-med zoni

U ovoj matrici oznakom "X" potvrđuje se da je između 2 strane sklopljen sporazum o slobodnoj trgovini koji sadrži pravila porijekla koja omogućavaju kumulaciju na osnovu pan-euro-mediteranskog modela pravila porijekla. Da bi se primijenila dijagonalna kumulacija i sa 3. stranom, oznaka "X" treba da bude upisana u sva polja koja se međusobno ukrštaju između sve tri strane. Međutim, postoje neki izuzeci od dijagonalne kumulacije. U takvim slučajevima upisivanjem (1), (2) ili (*) pored oznake "X" su istaknuti izuzeci koje treba uzeti u obzir.

Matrice 2. Datum primjene pravila o porijeklu kojima se omogućava dijagonalna kumulacija u Pan-Euro-Med zoni  i 3. Datum primjene protokola o pravilima porijekla kojima se omogućava dijagonalna kumulacija porijekla između Evropske Unije, Albanije, Bosne i Hercegovine, Kosoca, Sjeverne Makedonije, Crne Gore, Srbije i Turske

Datumi navedeni u matrici 2. odnose se na sledeće:

- datum početka primjene dijagonalne kumulacije  na osnovu člana 3 Priloga I PEM  Konvencije ako određeni sporazum o slobodnoj trgovini upućuje na Konvenciju. U tom slučaju se oznaka "C" stavlja ispred datuma;

-  datum početka primjene dijagonalne kumulacije na osnovu člana 7. Priloga I. Konvencije izmijenjene Odlukom broj 1/2023 od 07.12.2023.godine Zajedničkog komiteta Konvencije a koji su označeni sa '(R)' .

-  datum početka primjene protokola o pravilima porijekla kojima se predviđa dijagonalna kumulacija uz određeni sporazum o slobodnoj trgovini, koji ne upućuje na Konvenciju.

Datumi navedeni u matrici 3 odnose se na:

 - datum početka primjene dijagonalne kumulacije porijekla, vezano za sporazume o slobodnoj trgovini između EU, Turske i zemalja učesnica u procesu stabilizacije i pridruživanja EU (Albanija, Bosna i Hercegovina, Sjeverna Makedonija, Crna Gora, Srbija i Kosovo).

         Podsjećamo da se materijali porijeklom iz Turske, obuhvaćeni carinskom unijom između EU i Turske (svi proizvodi osim poljoprivrednih, uglja i proizvoda od čelika), mogu uključiti kao materijali sa porijeklom u svrhu dijagonalne kumulacije između EU i zemalja učesnica u procesu stabilizacije i pridruživanja EU.

Ovo obavještenje mijenja obavještenje o primjeni PEM Konvencije objavljene na sajt Uprave Carina (https://www.gov.me/upravacarina) od 05.03.2024.godine .