Održan drugi Regionalni sastanak za razvoj regionalne metodologije za eksternu evaluaciju – Najbolje prakse Evropske unije (EU) i Jugoistočne Evrope (Najbolje prakse)

Objavljeno: 2023-06-08 11:53:00 Autor: Ivan Marković

Drugi Regionalni sastanak za razvoj jedinstvene metodologije za eksternu evaluaciju – Najbolje prakse Evropske unije (EU) i Jugoistočne Evrope (Najbolje prakse), organizovan u okviru EQET SEE projekta, održan je 23. i 24. maja 2023. godine u Baru, Crna Gora.

Sastanak je okupio Regionalnu radnu grupu za razvoj najboljih praksi koju čine imenovani stručnjaci iz ove oblasti i EQET SEE nacionalne koordinacione tačke (NCP) iz sedam ekonomija iz regiona Jugoistočne Evrope: Albanije, Bosne i Hercegovine, Kosova, Crne Gore, Sjeverne Makedonije, Moldavije i Srbije, predstavnike Sekreterijata ERI SEE: gospođu Tinu Šarić, menadžerku projekta EQET SEE i gospođu Milicu Grahovac, koordinatorku sektora, eksternog eksperta u oblasti osiguranja kvaliteta, gospodina Hermana Franssena iz Holandije. Učesnici sastanka su stekli dragocjena iskustva u procese eksterne evaluacije iz zemalja Evropske unije. Eksterne evaluatorke Generalnog inspektorata za obrazovanje i nauku Portugala, Isabel Barata i Rose Micaelo, predstavile su metodologiju eksternog vrednovanja škola u Portugalu, sa posebnim osvrtom na indikatore iz okvira evaluacije koji se odnose na inkluziju, kao i primjere iz prakse u portugalskim školama. Isto tako, gospođa Trejsi Mekjuan, inspektorka obrazovanja iz Škotske, predstavila je načina rada inspektorata u Škotskoj i kako se dobrobit, jednakost i inkluzija obezbjeđuju u škotskim školama, sa akcentom na tematsku inspekciju.

Opšti cilj razvoja Najboljih praksi je unapređivanje procesa eksterne evaluacije u regionu kroz ekspertsko učenje i podsticanje razmišljanja, inovacija i ekspertske razmjene. Specifični ciljevi dokumenta su da predstavi najbolje prakse iz EU i Jugoistočne Evrope u ključnim segmentima procesa eksterne evaluacije, uz prateće alate (kao što su kontrolne liste, obrasci, šabloni) i da omogući integraciju ovih praksi i alata u nacionalne sisteme. Ovaj dokument će takođe poslužiti kao alat koji podržava dokument vizije politike i regionalnog standarda kompetencija za eksterne evaluatore, razrađenih u okviru EQET SEE projekta.

Sastanku su prisustvovali nacionalni koordinatori Vesna Babović - Zavod za školstvo, Ivan Marković - Centar za stručno obrazovanje, dok su u ulozi eksperata iz oblasti kvaliteta bili Dragan Berilažić – Zavod za školstvo i Vladislav Koprivica – Centar za stručno obrazovanje.