Održan okrugli sto „Zapošljavanje mladih - kako prevazići prepreke i kreirati prilike“

Objavljeno: 2024-07-18 13:03:42 Autor: Ministarstvo rada i socijalnog staranja

Dana 4. jula 2024. godine, u hotelu Hilton u Podgorici, održan je okrugli sto na temu “Zapošljavanje mladih - kako prevazići prepreke i kreirati prilike”, u organizaciji Centra za građansko obrazovanje (CGO) u okviru projekta „YouthJobLink – povezivanje mladih i socijalnih preduzeća“, koji je finansijski podržan od strane Evropske unije posredstvom Direktorata za finansiranje i ugovaranje sredstava EU pomoći, Ministarstva finansija.

Cilj ovog događaja bio je identifikacija glavnih prepreka sa kojima se mladi suočavaju prilikom zapošljavanja, kao i pronalaženje konkretnih rješenja i kreiranje novih prilika za njihovo profesionalno angažovanje.

Okruglom stolu su prisustvovali predstavnici Vladinih institucija, nevladinih organizacija, privrednog sektora, kao i sami mladi, čime je omogućena sveobuhvatna diskusija i razmena različitih perspektiva.

Aktivno učešće kao panelista ispred Ministarstva rada i socijalnog staranja uzela je Dragana Vojvodić, nacionalna koordinatorka programa “Garancija za mlade” i v.d. generalne direktorice Direktorata za socijalni dijalog i kolektivno pregovaranje u Ministarstvu rada i socijalnog staranja, koja je tom prilikom istakla da “Garancija za mlade” ima za cilj da osigura da svaka mlada osoba do 29 godina, koja nije zaposlena, nije u obrazovanju ili obuci, dobije kvalitetnu ponudu za zaposlenje, dalju edukaciju, praksu ili obuku u roku od četiri meseca od ulaska u nezaposlenost ili napuštanja formalnog obrazovanja.

Prepoznavanje i prevazilaženje prepreka sa kojima se mladi suočavaju, kao što su neadekvatno obrazovanje, nedostatak praktičnog iskustva i regionalne razlike, ključno je za njihov uspjeh na tržištu rada. U okviru programa “Garancija za mlade”, sprovodit će se kjučni koraci i inicijative kako bi se poboljšale mogućnosti zapošljavanja za mlade u našoj zemlji, kao i inovacije koje su započete u okviru digitalizacije ZZZCG. Jedan od ciljeva je da se unaprijedi međusektorska saradnja kako bi se stvorila povoljnija klima za zapošljavanje mladih u Crnoj Gori", zaključila je Vojvodić.

Panelisti su se složili da je neophodno kontinuirano raditi na obrazovnom sistemu programima zapošljavanja i obuke, kako bi se stvorilo povoljno okruženje za zapošljavanje mladih. Ministarstvo rada i socijalnog staranja će nastaviti da podržava inicijative i programe koji imaju za cilj unapređenje zapošljivosti mladih u Crnoj Gori.