Održan okrugli sto o Nacrtu Fiskalne strategije Crne Gore za period 2024-2027. godine

Objavljeno: 2024-07-26 12:44:00 Autor: Ministarstvo finansija

U cilju potpune transparentnosti i objektivnog prikaza dokumenta, na današnjem okruglom stolu predstavljen je Nacrt Fiskalne strategije Crne Gore za period 2024-2027. godine i vođena je sadržajna i konstruktivna debata sa zainteresovanim stranama, prisutnim u velikom broju. Tako su, u razgovoru sa predstavnicima MF i Vlade o nacrtu ovog dokumenta, razgovarali predstavnici privrede, sindikata, medija, akademske zajednice, ambasada, kao i državnih institucija.

Čule su se brojne sugestije i komentari, koji će, kako je zajednički konstatovano, doprinijeti unaprjeđenju finalne verzije dokumenta.

U uvodnom dijelu, obratile su se državne sekretarke u Ministarstvu finansija, dr Bojana Bošković i mr Milica Adžić, zahvalivši prisutnima na velikom interesovanju i doprinosu u izradi jednog od najvažnijih dokumenata koje donosi Vlada tokom trajanja mandata.

Dr Bojana Bošković istakla je da je sa ciljem podizanja nivoa transparentnosti, prije izrade dokumenta pokrenut dijalog sa spoljnim zainteresovanim stranama sa pozivom da daju sugestije, ali da u toj fazi nije bilo dostavljenih predloga.

Državna sekretarka Adžić naglasila je da je poreska reforma predviđena FS, fiskalno neutralna i da će se njome poštovati zlatno budžetsko pravilo o finansiranju tekuće potrošnje iz tekućih prihoda.

Nakon uvodnih riječi državnih sekretarki, ključne politike FS predstavila je savjetnica predsjednika Vlade za ekonomsku politiku, Milena Milović, stavljajući akcenat na rast zarada za sve zaposlene u Crnoj Gori, rast minimalne i prosječne zarade i rast penzija, po osnovu usklađivanja sa rastom prosječne zarade i rastom cijena. Dok su o drugim segmentima teksta nacrta ovog dokumenta govorili generalni direktori u MF, sa osvrtom na makroekonomski okvir i strateške ciljeve ekonomske politike Crne Gore, a to su pametan, održiv i inkluzivan ekonomski rast i unaprjeđenje kvaliteta života svih građana. Pored toga, kako je poručeno, cilj FS je stvaranje podsticajnog poslovnog i investicionog ambijenta, makroekonomska i fiskalna stabilnost, unaprjeđenje infrastrukture i ograničavanje odliva kvalifikovane radne snage.

Tokom otvorene diskusije saopšteni su brojni predlozi koji su se, između ostalog odnosili na akciznu politiku, minimalnu zaradu stope PDV-a, markiranje goriva i drugo.

MF će uzeti u obzir sve konstruktivne predloge i sagledati ih, nastavljajući otvoreni dijalog do kraja trajanja javne rasprave, nakon čega će se finalizovati tekst Fiskalne strategije Crne Gore za period 2024-2027. godine, koji se nakon što utvrdi Vlada, upućuje Skupštini Crne Gore na usvajanje.