Održan okrugli sto „Podrška privrede u razvoju novih kvalifikacija potrebnih tržištu rada iz sektora Poljoprivreda, prehrana i veterina, oblast Hortikultura“

Objavljeno: 2023-09-25 07:43:17 Autor: Vjera Mitrović-Radošević

U petak 22.09.2023. godine, u prostorijama Centra za stručno obrazovanje održan je okrugli sto na temu: „Razvoj novih kvalifikacija iz sektora Poljoprivreda, prehrana i veterina, oblast Hortikultura“.

Na okruglom stolu je razmatrano na kojim standardima zanimanja bi se zasnivali obrazovni programi iz oblasti hortikulture, imajući u vidu potrebe našeg tržišta rada.

Vjera Mitrović-Radošević, savjetnica u Odjeljenju za istraživanje i razvoj kvalifikacija u Centru za stručno obrazovanje, upoznala je prisutne sa zakonskim okvirom, procedurom izrade dokumenata i metodologijom za razvoj kvalifikacija. Takođe, prisutnima su predstavljeni standardi zanimanja i obrazovni programi iz oblasti hortikulture u našem sistemu, u okruženju i međunarodna standardna klasifikacija zanimanja ISCO 08.

Okruglom stolu su prisustvovale predstavnice: preduzeća Zelenilo d.o.o. – Ana Radunović,  Biotehničkog fakulteta Univerziteta Crne Gore – prof. dr Biljana Lazović, koja je ujedno i član sektorske komisije za sektor Poljoprivrede, prehrane i veterine, JU Srednja stručna škola „Spasoje Raspopović“ Podgorica i Unije poslodavaca Crne Gore – Marina Jovanović.

Prisutni na okruglom stolu su iznosili podatke, diskutovali i iznosili argumente i predloge za definisanje standarda zanimanja na kojima bi se zasnivali pomenuti programi. Sastanak je bio produktivan i proizveo osnovu za rad budućih radnih grupa na izradi standarda zanimanja.

Sastanak je održan uživo i online, preko aplikacije „Zoom“, zbog otvaranja mogućnosti prisustva zainteresovanim subjektima koji iz različitih razloga nijesu mogli da prisustvuju uživo.