Održan onlajn sastanak radne grupe za pripremu Agende za predstojeću Ekspertsku posjetu - Peer Visit, u okviru ETF Foruma za osiguranje kvaliteta

Objavljeno: 2023-04-07 10:12:00 Autor: Ivan Marković

Sastanak radne grupe za pripremu Agende za predstojeću Ekspertsku posjetu - Peer Visit zemalja članica  ETF Foruma za osiguranje kvaliteta, koji će biti održan u Moldaviji od 16. do 18. maja, održan je onlajn 03. aprila putem „Zoom“ aplikacije.

Ekspertska posjeta je redovna aktivnost Foruma koja se odvija prema Priručniku za ekspertsku posjetu u nekoj od zemalja članica Foruma na odabranu temu. Organizovaće se u saradnji sa Nacionalnom agencijom za osiguranje kvaliteta Moldavije - ANACEC, kao nacionalno referentno tijelo u Forumu ETF-a za osiguranje kvaliteta, koje ima svoje predstavnike u radu Foruma. Ekspertska posjeta biće fokusirana na praćenje efektivnosti i efikasnosti mehanizama eksternog osiguranja kvaliteta za sprovođenje programa stručnog obrazovanja i obuke.

Moderator događaja bio je gospodin Munir Baati, glavni ekspert ETF Foruma za osiguranje kvaliteta, koji je pozdravio prisutne članove radne grupe i na početku se osvrnuo na prošlonedjeljnu posjetu Beogradu gdje je održan Regionalni sastanak za razvoj regionalne metodologije za eksternu evaluaciju – Najbolje prakse Evropske unije (EU) i Jugoistočne Evrope (Najbolje prakse), u okviru EQET SEE projekta. Ukazao je na značaj ovog događaja za budućnost zemalja Jugoistočne Evrope i Moldavije kada je u pitanju osiguranje kvaliteta u stručnom obrazovanju.

Tokom onlajn sastanka, radna grupa u sastavu Munir Baati – ETF Forum, Kakhaber Eradze – predstavnik Gruzije u ETF Forumu, Faycal Ben Brahim – predstavnik Tunisa, Ruben Topchyan – predstavnik Jermenije i Ivan Marković – predstavnik Crne Gore u radu ETF Foruma za osiguranje kvaliteta, usaglasila je trodnevnu Agendu, kao i redosljed aktivnosti koje su planirane tokom Ekspertske posjete. Pored zvaničnog otvaranja na kom će prisustvovati najveći zvaničnici Moldavije iz sektora obrazovanja, dogovorene su i aktivnosti poput posjeta nekoliko stručnih škola, Nacionalnoj agenciji za osiguranje kvaliteta, razgovori sa direktorima ustanova, nastavnicima, učenicima i poslodavcima. Za kraj je planirana aktivnost Povratne informacije od strane eksperata gdje će se po prvi put povratne informacije davati od strane svih prisutnih eksperata za razliku od prethodnih posjeta kada su isti bili podijeljeni u tri grupe i svaka grupa je imala izvjestioca. Crnu Goru će na predstojećem događaju predstavljati Vladislav Koprivica i Ivan Marković, iz Odjeljenja za kvalitet i kontinuirani profesionalni razvoj u Centru za stručno obrazovanje.