Održan prvi radni sastanak Radne grupe za izmjene i dopune Zakona o visokom obrazovanju

Objavljeno: 2024-05-20 08:12:17 Autor: Ministarstvo prosvjete, nauke i inovacija

Održan je prvi radni sastanak Radne grupe za izmjene i dopune Zakona o visokom obrazovanju na kojem je razmatrana dinamika rada, analize postojećeg zakonskog rješenja, kao i izrade teksta nacrta novog Zakona koji će otkloniti sve uočene manjkavosti, te regulativu u oblasti visokog obrazovanja prilagoditi inovacijama i potrebama kako studenata i nastavnog kadra, tako i tržištu rada.

Na sastanku je konstatovana otvorenost Ministarstva prosvjete, nauke i inovacija za saradnju sa svim relevantnim subjektima, čemu svjedoči i sastav Radne grupe koja okuplja ne samo predstavnike resornog Ministarstva, već i predstavnike državog i privatnih univerziteta, predstavnike studenata, Crnogorske akademije nauka i umjetnosti, Agencije za kontrolu i obezbjeđenje kvaliteta visokog obrazovanja, privrede i civilnog sektora.

Strateški cilj Crne Gore je da razvija sistem visokog obrazovanja, istraživanja i umjetničkog stvaralaštva, koji će pospješiti i unaprijediti društveni i ekonomski razvoj crnogorskog društva, kao društva zasnovanog na znanju s ravnopravnim mogućnostima za sve, u skladu s principima slobode i demokratije.

U skladu sa ovim opred‌jeljenjem, pristupilo se i izmjenama pomenutog Zakona, a prethodno je, potsjećamo, izabran i novi Savjet za visoko obrazovanje, kako bi se priča o reformi visokog obrazovanja zaokružila na cjelovit i sistemski način.

U skladu sa Programom rada Vlade Crne Gore, kao i Programom rada Ministarstva prosvjete, nauke i inovacija za 2024. godinu, predviđeno je da tekst Zakona bude pripremljen do kraja tekuće godine, odnosno da njegovo donošenje bude realizovano u četvrtom kvartalu tekuće godine