Održan prvi sastanak HERE tima u novom sastavu

Objavljeno: 2024-06-19 10:59:24 Autor: Ministarstvo prosvjete, nauke i inovacija

Juče je u organizaciji Nacionalne Erasmus+ kancelarije u Crnoj Gori održan prvi sastanak HERE tima u novom sastavu. Sastanak je održan u prostorijama Ministarstva prosvjete, nauke i inovacija Crne Gore.

Naime, u okviru ključne akcije 3 programa Erasmus+ – Podrška politikama – Podrška evropskim mjerama politike, Evropska unija podržava nacionalne timove eksperata za reformu visokog obrazovanja (Higher Education Reform Experts) - HERE timove, koji su uspostavljeni u trećim nepridruženim zemljama programu Erasmus+, a od kojih je jedna i Crna Gora.

Članovi HERE tima obezbjeđuju ekspertsku pomoć, promovišu i povećavaju napredak u modernizaciji sektora visokog obrazovanja u skladu sa ciljevima Bolonjskog procesa, učestvuju u razvoju politika i reformi u svojim zemljama, pružaju smjernice ustanovama visokog obrazovanja u oblasti osiguranja kvaliteta, reformi nastavnog plana i programa, nacionalnim i evropskim okvirima kvalifikacija, prilagođavanju i međunarodnom priznavanju (ECTS, dodatak diplome).

Od HERE timova se očekuje da osmisle strategiju razvoja Bolonjskog procesa sa akademskim, kao i sa neakademskim tijelima, kao što su industrijske, kulturne ili društvene organizacije, a u skladu sa nacionalnim strategijama. U svom dosadašnjem radu, crnogorski tim stručnjaka za reformu visokog obrazovanja uticao je na podizanje svijesti akademske zajednice i relevantnih donosioca odluka kada su u pitanju teme koje su značajne za crnogorski sistem visokog obrazovanja.

Cilj pomenutog sastanka HERE tima bio je upoznavanje novih članova s njihovom ulogom, zadacima i dužnostima koje članstvo podrazumijeva, analiza prethodnih događaja i planiranje narednih aktivnosti HERE tima, kako na lokalnom, tako i na međunarodnom nivou. Na sastanku su takođe razmatrane mogućnosti ostvarivanja trajnijih i održivijih rezultata i ishoda aktivnosti HERE tima u uopštenom smislu.

Važno je napomenuti da je Nacionalna Erasmus+ kancelarija u Crnoj Gori kontakt tačka za pružanje podrške aktivnostima HERE tima jer, između ostalog, kancelarija priprema godišnji izvještaj o aktivnostima HERE tima, uključujući rezultate tima i izvještaj o napretku učinjenom ka postizanju dogovorenih ciljeva.

Za kvalitetan i uspješan rad HERE tima, svakako je ključna i podrška Ministarstva prosvjete, nauke i inovacija Crne Gore, kako bi rad HERE tima bio što vidljiviji i kako bi se podigao na veći nivo, a važno je i da se aktivno radi na promovisanju i unaprijeđivanju tema koje su značajne za crnogorski sistem visokog obrazovanja, ali i za crnogorsko društvo u cjelini, imajući u vidu da uticaj i rezultati događaja i aktivnosti HERE tima gotovo uvijek prevazilaze okvir akademske zajednice.

Između ostalog, u fokusu današnjeg sastanka bila je i tema koja se odnosi na osiguranje kvaliteta u visokom obrazovanju, povodom koje će u narednom periodu biti organizovan HERE seminar, a koji će voditi međunarodni eksperti u ovoj oblasti.