Održan peti sastanak Mreže za upravljanje ljudskim resursima u 2024. godini

Objavljeno: 2024-05-17 10:29:00

Uprava za ljudske resurse je 16. maja 2024. godine u hotelu "Hilton" u Podgorici, organizovala peti sastanak Mreže za upravljanje ljudskim resursima, na kome su obrađene dvije teme: Sudska praksa Upravnog suda u oblasti službeničkog sistema i predstavljanje Metodologije nagrađivanja za izvrsnost zaposlenih u javnoj upravi Crne Gore.

Direktor Uprave za ljudske resurse, Agron M.Camaj, je u svom uvodnom obraćanju  kazao da je službenički sistem tema koja interesuje ne samo službenike koji postupaju i odlučuju u konkretnim pravnim situacijama nego i širu javnost, jer pravno uređen i sljedstveno normiran sistem garant je ostvarivanja prava, mogućnosti i očekivanja naših građana i građanki.

Težnja Uprave za ljudske resurse je usmjerena kako na implementaciju, tako i na konstantno unapređenje i reformisanje sistema u onim segmentima u kojima prepoznajemo nedostatke i probleme u ostvarivanju određenih prava.

Ana Perović - Vojinović, bivša sudija Upravnog suda, je ukazala na važnost  primjene Zakona o državnim službenicima i namještenicima u samom procesu selekcije kandidata, izbora najboljih kandidata, zaštite prava i kadrovskog planiranja. U svom izlaganju je naglasila da su načela duh zakona, te u tom smislu je važno poštovanje načela Zakona o državnim službenicima i namještenicima i Zakona o upravnom postupku u svim situacijama koje se odnose na prava državnih službenika i namještenika.

Drugi dio sastanka je bio posvećen predstavljanju Metodologije nagrađivanja za izvrsnost zaposlenih u javnoj upravi Crne Gore.

Marija Hajduković, generalna direktorica Direktorata za strateško planiranje u javnoj upravi, međunarodnu saradnju i IPA fondove u  Ministarstvu javne uprave, je u susret obilježavanju  Međunarodnog dana javne uprave  i dodjele nagrada zaposlenima najavila da će se ove godine odabir kandidata  vršiti na osnovu Metodologije nagrađivanja za izvrsnost zaposlenih u javnoj upravi Crne Gore, sa jasno utvrđenim i javno dostupnim kriterijumima i kategorijama. Obuhvat kandidata i timova za nagradu definisan je u odnosu obuhvat Strategije reforme javne uprave 2022 – 2026.
Prijava za izbor najboljih državnih službenika/ca u javnoj upravi u 2023.

Završni dio sastanka je bio posvećen budućim aktivnosti razvoja Mreže za upravljanje ljudskim resursima, formiranju viber zajednice članova Mreže i aktivnostima Uprave za ljudske resurse i RESPA-e u analizi istraživanja zadovoljstva zaposlenih u jedinicama lokalne samouprave, koje je predstavila Milena Ivanović, samostalna savjetnica I u Sektoru za upravljanje ljudskim resursima, Uprave za ljudske resurse. 

Moderator sastanka je bio mr Đuro Nikač, v.d. pomoćnika direktora Uprave za ljudske resurse.

Sastanku je prisutvovalo 45 članova Mreže za upravljanje ljudskim resursima iz državnih organa i jedinica lokalne samouprave.