Održana dvodnevna edukacija fitosanitarnih inspektora

Objavljeno: 2023-04-25 13:15:37 Autor: UBHVFP

U prostorijama Uprave za bezbjednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove 20. i 21. aprila 2023. godine, održana je edukacija fitosanitarnih inspektora.

Obuci su prisustvovali fitosanitarni inspektori iz sljedećih područnih jedinica: Podgorica, Nikšić, Herceg Novi, Kotor, Pljevlja, Bijelo Polje, Rožaje i Berane, načelnice i savjetnice iz Odsjeka za zdravstvenu zaštitu bilja, Odsjeka za sjeme i sadni materijal i Odsjeka za sredstva za zaštitu i ishranu bilja.

Cilj obuke bila je implementacija Programa fitosanitarnih mjera za 2023. godinu (Sl. list CG br. 32/23) i plana Službenih kontrola za april 2023.- april 2024. godine. Odsjek za zdravstvenu zaštitu bilja je upoznao fitosanitarne inspektore sa planom pripreme nove legislative u oblasti zdravlja bilja, novim programima posebnih nadzora, načinom vizuelnih pregleda i uzorkovanja.

U kratkom obraćanju fitosanitarnim inspektorima, Odsjek za registraciju i promet sredstava za zaštitu i ishranu bilja dao je akcenat na nadzor nad registrovanim objektima za promet sredstava za zaštitu i ishranu bilja. Kako se od 30.09.2021. godine mogu uvoziti samo sredstva za zaštitu bilja koja su registrovana u Crnoj Gori, naglašeno je da se posebna pažnja posveti sredstvima za zaštitu bilja, rokovima, označavanju i dokumentaciji koja ih prati na uvozu i prometu.

Iz Odsjeka za sertifikaciju i promet sjemenskog i sadnog materijala, GMO, zaštitu biljnih sorti i biljne genetičke resurse je naročito naglašeno da se formirani registri koji su im dostavljeni kroz službene kontrole verifikuju kroz terenske kontrole u smislu aktivnosti (aktivni ili pasivni) ili su prestali sa radom i ukoliko su aktivni provjeriti da li posluju u skladu za Zakonom propisanim uslovima. Takođe, predstavljeni su i objavljeni Programi kontrolnih ispitivanja za 2023. godinu po kojim inspektori uzorkuju.

Fitosanitarni inspektori su pozitivno ocijenili edukaciju na ovu temu i predložili da ovo bude praksa i u narednom periodu.