Održana dvodnevna radionica o PRAG procedurama sa predstavnicima lokalnih samouprava u cilju implementacije Mjere 6 – Investicije u ruralnu javnu infrastrukturu IPARD III programa

Objavljeno: 2023-11-22 08:21:23 Autor: IPARD

Ministarstvo poljoprivrede šumarstva i vodoprivrede u saradnji sa Zajednicom opština CG održalo je radionice o PRAG procedurama nabavke 16. i 17. novembra 2023. godine, u Kolašinu i Cetinju za predstavnike lokalnih samouprava svih crnogorskih opština u cilju blagovremenog planiranja i implementacije Mjere 6 – Investicije u ruralnu javnu infrastrukturu IPARD III programa za programski period 2021 - 2027. Sastanku su prisustvovali predstavnici opština, kao i predstavnici Ministarstva koji će implementirati mjere IPARD programa koje se sprovode po PRAG procedurama.

U uvodnom izlaganju gospodin Darko Mrvaljević je istakao značajnu ulogu Zajednice opština Crne Gore u ovom procesu, ali i predstojeće obaveze lokalnih samouprava u cilju pripreme kvalitetnih projekata za ruralnu infrastrukturu. Zajednica opština u saradnji sa Ministarstvom organizovaće redovne i kontinuirane obuke i sastanke koji će korisnicima ovih mjera olakšati pripremu tenderskih procedura po PRAG-u pred objavu Javnog poziva za Mjeru 6.

Predstavnica ministarstva Kristina Radević podsjetila je da je ova aktivnost proistekla iz već uspostavljenog modula saradnje sa predstavnicima lokalnih samouprava, vezano za analizu stanja i mogućnosti realizacije Mjere 6 kao i prepoznavanja budućih izazova u implementaciji, pri čemu su PRAG procedure prepoznate kao usko grlo. Takođe, ona je istakla da se kroz Mjeru 6, prihvatljive investicije za podršku odnose na investicije u izgradnju, rekonstrukciju i opremanje infrastrukture potrebne za razvoj ruralnih područja, uključujući puteve, lokalni pristup putevima od posebnog značaja za lokalni ekonomski razvoj, pristup poljoprivrednom i šumskom zemljištu, snabdijevanje električnom energijom iz održivih izvora, upravljanje otpadom i vodama, lokalni pristup priključcima za informacione tehnologije i komunikacije.

Tokom radionice donešen je zaključak da je važno sagledati stanje ruralne infrastrukture u svim opštinama i obezbijediti potrebne kadrovske kapacitete za pripremu i sprovođenje ovih procedura, kao i da je potrebno takve projekte predvidjeti strateškim planovima i prostorno-planskim dokumentima, što je i jedan od uslova za podršku kroz Mjeru 6.