Održana III sjednica Vijeća za nacionalnu bezbjednost Crne Gore

Objavljeno: 2024-05-30 13:14:00 Autor: Vijeće za nacionalnu bezbjednost

Predsjednik Vijeća za nacionalnu bezbjednost Crne Gore danas je otvorio III sjednicu Vijeća, sazvanu u skladu sa članom 4 stav 4 Poslovnika o radu Vijeća, koji omogućava sazivanje sjednice u roku kraćem od pet dana zbog posebnih razloga. Sjednici su pored članova vijeća prisustvovali po pozivu: glavni specijalni tužilac Vladimir Novović, vrhovni državni tužilac Milorad Marković, savjetnik predsjednika Vlade za odbranu i bezbjednost Todor Goranović i predstavnici Savjeta AZLP-a, Muhamed Gjokaj i Zoran Vujičić.

Na dnevnom redu sjednice razmatrane su se ključne teme:

  1. Usvajanje zapisnika sa II sjednice Vijeća održane 23. februara 2024. godine
  2. Video nadzor javnih površina u Podgorici, Baru i Budvi
  3. Razmatranje i analiza realizovanih zaključaka sa I i II sjednice Vijeća
  4. Izvještaj o radu Vijeća za period 15. novembar 2023. – 15. maj 2024. godine
  5. Formiranje međuresorske komisije za reviziju strateških dokumenata i zakonskih akata iz domena nacionalne bezbjednosti
  6. Izmjene i dopune Poslovnika o radu Vijeća za nacionalnu bezbjednost
  7. Tekuća pitanja

Sjednici je prisustvovala većina članova Vijeća, što je omogućilo validno donošenje odluka.

Razmatrane teme i doneseni zaključci:

  • Nakon detaljne rasprave, Vijeće je usvojilo informaciju Ministarstva unutrašnjih poslova o značaju korišćenja video nadzora javnih površina za sistem nacionalne bezbjednosti. Vijeće je konstatovalo da sistem za nadzor funkcioniše na osnovu prethodno date saglasnosti Agencije za zaštitu ličnih podataka i slobodan pristup informacijama uz preporuku da se nastavi sa konstantnim unaprijeđenjem samog sistema nadzora, poštujući načelo balansa između zaštite ljudskih prava i značaja po nacionalnu bezbjednost.
  • Vijeće je označilo prioritetnim pitanje pronalaska rješenja u vezi ubrzanog ulaska stranaca u Crnu Goru tokom turističke sezone, a da se ne ugrozi bezbjednosna situacija u zemlji. S tim u vezi, dalji koraci će biti učinjeni na relaciji Kabinet predsjednika Vlade, MUP-a, MSIP i Uprave carina.
  • Predloženo je obrazovanje Međuresorske komisije za analizu svih strateških dokumenata, zakona i podzakonskih akata iz domena obavještajno-bezbjednosnog sektora, s ciljem identifikacije nedostataka i formulisanja preporuka za unaprjeđenje nacionalne bezbjednosne politike.
  • Vijeće je pohvalilo rad Biroa za operativnu koordinaciju službi bezbjednosti (BOK) i naglasilo važnost nastavka borbe protiv organizovanog kriminala i korupcije, uz intenziviranje aktivnosti na izradi relevantnih strategija.