Održana je završna konferencija na temu „Na putu ka zatvaranju poglavlja 5 Javne nabavke

U okviru projekta „Javne nabavke pod lupom – Čuvari da čuvaju“ koji sprovodi Institut alternativa, uz podršku Ambasade Kraljevine Holandije održana je završna konferencija na temu „Na putu ka zatvaranju poglavlja 5 Javne nabavke – šta u sistemu treba mijenjati?“ Pored organizatora, Instituta alternativa i Ambasade Kraljevine Holandije u Srbiji i Crnoj Gori, svoja viđenja na ovu važnu temu iznijeli su predstavnici Uprave za inspekcijske poslove, Komisije za zaštitu prava u postupcima javnih nabavki, Državne revizorska institucija, kao i nezavisni eksperti u ovoj oblasti. U dijelu reformskih napora osvrt na temu, ispred Ministarstva finansija, dala je generalna direktorica Direktorata za upravljanje javnim investicijama i politiku javnih nabavki u Ministarstvu finansija, mr Jelena Jovetić.

Glavna poruka sa ovog događaja je da Crna Gora odlučno ide naprijed, uz reforme koje su imale za cilj unapređenje politika javnih nabaki, kao i funkcionisanja samog sistema javnih nabavki. Posebno smo bili istrajni u želji da digitalizujemo proces javnih nabavki, sa namjerom da tako utičemo na rast efikasnosti, transparentnosti i u krajnjem na smanjenje zloupotreba u sistemu. Elektronski način realizacije javne nabavke nivo je više u našem tradicionalnom pristupu javnim nabavkama i zajedno sa inoviranim regulatornim okvirom pozicionira javne nabavke u Crnoj Gori na bliže razvijenim zemljama Evropske unije, što je cilj kojem težimo, istakla je Jovetić.

Ministarstvo finansija dalje jača mehanizme unapređenja regulatornog okvira javnih nabavki, uz poseban akcenat na kontrolnim mehanizmima i daljem jačanju elektronskih javnih nabavki. Prioriteti u ovoj oblasti treba da budu poboljšanje efikasnosti sistema javnih nabavki, unaprijeđeno administrativno postupanje, transparentnije upravljanje budžetskim sredstvima, kao i efikasna zaštita prava u postupcima javnih nabavki.

Raduje nas činjenica da su značajna unapređenja sistema javnih nabavki, pored učesnika u sistemu, prepoznata i od strane međunarodnih institucija. U tom smislu, očekivanja su da Poglavlje 5– javne nabavke bude prvo naredno poglavlje za zatvaranje, poručeno je na događaju.

Zajedničkim snagama, njegujući partnerske odnose sa instutucijama sistema, kao i međunarodnim institucijama, uz jasno postavljene prioritete spremni smo da sistem javnih nabavki odgovori zahtjevima razvijenih standarda Evropske unije. Posebno cijenimo napore civilnog sektora u dijelu zalaganja za unapređenje sistema javnih nabavki, istakla je generalna direktorica Direktorata za upravljanje javnim investicijama i politiku javnih nabavki u Ministarstvu finansija Jelena Jovetić.