Održana konferencija "Aktivacija potencijala mladih-komparativna analiza Zakona o mladima"

Objavljeno: 2024-07-05 08:00:00 Autor: Ministarstvo sporta i mladih PR služba

 V.d. generalne direktorice Direktorata za mlade i saradnju sa NVO Milica Bešović Ljumović, učestvovala je na konferenciji "Aktivacija potencijala mladih-komparativna analiza Zakona o mladima", koju je organizovala Mreža za mlade Crne Gore.

Ovaj događaj okupio je predstavnike omladinskih i međunarodnih organizacija, državnih i privrednih institucija, kao i mlade ljude koji aktivno doprinose razvoju omladinske politike.

Konferencija je aktivnost projekta „Budućnost mladih: aktivacija potencijala“, podržanog kroz program Podržani=Osnaženi, u okviru grant šeme “Zajednica u akciji” koji realizuje Fond za aktivno građanstvo (fAKT) u partnerstvu sa Zakladom za razvoj lokalne zajednice „Slagalica“ iz Hrvatske. Projekat finansira Evropska unija, a kofinansira Ministarstvo javne uprave.

Pisutnima su se u uvodnoj riječi obratili generalni sekretar Mreže za mlade, Vladimir Perazić i Anica-Maja Boljević.

Konferencija je nastavljena prezentacijom Komparativne analize Zakona o mladima. Analizu je predstavio Slaven Živković iz De facto consultancy. Njegovi uvidi i stručnost pomogli su prisutnima da bolje razumiju postojeće zakonske okvire i potencijalne promjene.

Na panel diskusiji, Bešović Ljumović je govorila o glavnim izazovima u primjeni Zakona o mladima i ključnim članovima zakona koji treba da budu modifikovani u okviru predstojećih izmjena i dopuna. Istakla je važnost kvalitetnog definisanja finansiranja Krovnog reprezentativnog saveza i Omladinskih servisa kroz zakonske promjene. Takođe, ona je rekla da će Direktorat za mlade uvijek biti ruka podrške jednoj takvoj organizaciji, a prije svega mladima.

Pored Bešović Ljumović, na panel diskusiji govorili su Vladimir Perazić, kao i Marko Boko iz Hrvatske i Miljana Pejić iz Srbije, koji su prisutnima prenijeli iskustva iz svojih država.

Jučerašnja konferencija je obezbijedila platformu za plodonosne razgovore i zajedničke korake ka boljoj budućnosti za mlade u Crnoj Gori, potvrđujući našu posvećenost kontinuiranom unapređenju omladinske politike i stvaranju povoljnijih uslova za razvoj i angažman mladih ljudi.