Održana ljetnja škola “Zelena energija je budućnost – o njoj učimo, ona pripada nama” u Nikšiću

Objavljeno: 2023-07-11 10:10:00 Autor: Nataša Mitrić

U periodu od 19.06. do 23.06.2023. godine održana je ljetnja škola “Zelena energija je budućnost – o njoj učimo, ona pripada nama”u Nikšiću. U ljetnjoj školi učešće su uzeli učenici i nastavnici iz sljedećih stručnih škola: JU Srednja stručna škola Berane – 3 učenika i 1 nastavnik; JU Srednja elektro-ekonomska škola  Bijelo Polje – 5 učenika i 2 nastavnika; JU Srednja stručna škola Nikšić- 5 učenika i 2 nastavnika; JU Srednja stručna Pljevlja -3 učenika i 1 nastavnik; JU Srednja elektrotehnička škola “Vaso Aligrudić” Podgorica – 5 učenika i 2 nastavnika; JU Srednja stručna škola Rožaje – 3 učenika i 1 nastavnik; JU Srednja mješovita škola “Mladost” Tivat – 3 učenika i 1 nastavnik.

Ljetnja škola je organizovana zahvaljujući sporazumu o saradnji  između EPCG i Ministarstva prosvjete, a kao podrška ovom događaju bili su i predstavnici Centra za stručno obrazovanje.

Prvog dana 19.06.2023. godine, odmah po dolasku, svi učesnici osim učesnika iz Nikšića su se smještili u hotelu Onogošt. Istog dana, na Filozofskom fakultetu upriličeno je svečano otvaranje ljetnje škole uz prisustvo rektora UCG, dekana Elektrotehničkog fakulteta, izvršnog direktora EPCG, ministra prosvjete i drugih predstavnika Filozofskog fakulteta.

Drugog dana 20.06.2023. godine, učesnici su obišli  HE "Piva" i dobili informacije o nastanku hidroelektrane, njenim specifičnostima i imali su priliku da vide i njenu unutrašnjost  koja se prostire na tri nivoa. U HE "Piva" obezbijeđeni su za sve učesnike osvježenje i ručak. Nakon obilaska HE "Piva", uslijedio je obilazak Plužina i nakon jednočasovne posjete Plužinama, učesnici su posjetili manastir Piva, kao i Etno selo          “Montenegro“. Nakon obilaska uslijedio je povratak u hotel i bila je večera za sve učesnike.

Trećeg dana ljetnje škole 21.06.2023. godine, na Filozofskom fakultetu saradnici i profesori sa  Elektrotehničkog fakulteta  održali su set predavanja na temu obnovljivih izvora energije. U drugom dijelu dana uslijedila su  predavanja koja su vodile saradnice Filozofskog fakulteta na temu timski rad, komunikacija, nasilje i prevazilaženje stresa. Četvrtog dana 22.06.2023. godine, učesnici su obišli VE Krnovo gdje su imali priliku da saznaju nešto više o načinu rada od osoblja vjetroelektrane. Nakon obilaska VE Krnovo uslijedio je uslijedio obilazak HE "Perućica", gdje su učesnici dobili bliže i korisne informacije o hidroelektrani u vidu prezentacije koju su vodili pomoćnik direktora hidroelektrane i šef proizvodnje, nakon čega su učesnici obišli mašinsku salu kao i komandnu prostoriju hidroelektrane. U HE "Perućica" za učesnike su bili obezbijeđeni ručak i osvježenje. Nakon obilaska hidroeleketrane uslijedio je obilazak manastira Ždrebaonik. Učesnici iz Nikšića nisu bili u mogućnosti  prisustvovati obilasku, zbog ranije preuzetih obaveza. U popodnevnim satima u hotelu Onogošt  održano je i zatvaranje ljetnje škole u formi kviza znanja iz oblasti energetike, a oni najbrži i najbolji su odnijeli vrijedne poklone.

Nagrade su dobili pet najboljih učenika. Prvo mjesto osvojio je Miloš Milićević, učenik iz JU Srednja elektrotehnička škola “Vaso Aligrudić” iz Podgorice.

Drugo mjesto, osvojio je Marko Stanić, učenik JU Srednja elektrotehnička škola “Vaso Aligrudić” iz Podgorice, dok je treće mjesto osvojio Ibrahim Avdić iz JU Srednja elektro-ekonomska škola Bijelo Polje.

Peti dan ljetnje škole 23.06.2023. godine bio je predviđen za povratak učesnika.

Utisci učesnika ljetnje škole su pozitivni, zadovoljni su informacijama koje su dobili, kao i samom organizacijom događaja.