Održana obuka nastavnika za implementaciju modularizovanih obrazovnih programa

Objavljeno: 2023-09-26 11:25:03 Autor: Slavica Jovanović

Centar za stručno obrazovanje je u periodu od 08.09.2023. do 22.09.2022. godine, organizovao obuku nastavnika koji realizuju obavezne i/ili izborne stručne module u školskoj 2023/2024. godini u okviru modularizovanih obrazovnih programa iz različitih oblasti. Obuka nastavnika je bila dvodnevna, pri čemu je prvi dan obuke održan online za sve nastavnike preko aplikacije „Zoom“, a drugi dan je održan uživo sa grupama nastavnika. Ukupno je prisustvovalo 97 nastavnika srednjih stručnih i mješovitih škola iz svih gradova Crne Gore.

Dana 08.09.2023. godine održan je prvi dan obuke nastavnika (online) kojem je prisustvovalo 133 nastavnika iz 20 srednjih stručnih i mješovitih škola. Nastavnicima je na online obuci u uvodnoj prezentaciji predstavljen koncept modularne nastave zasnovane na ishodima učenja, značaj kriterijuma za dostizanje ishoda učenja, ključne kompetencije, kao i standardi zanimanja, standardi kvalifikacija i obrazovni programi koji su usvojeni u prethodnom periodu.

U toku online obuke nastavnicima su predstavljeni obrasci za planiranje obrazovno- vaspitnog rada, odnosno Godišnji plan rada i Plan realizacije ishoda učenja i data su im uputstva o načinu njihovog popunjavanja, kao i uputstva o načinu evidentiranja nastavnog časa i ocjenjivanju ishoda učenja u novoj Odjeljenjskoj knjizi koja važi za modularizovane obrazovne programe. Nastavnici su u toku prvog dana obuke upoznati i sa novim obrascem za Pripremu za čas nastavnika, kao i urađenim primjerom pripreme i uputstvom za popunjavanje iste, a koji su sadržajno usaglašeni sa pedagozima stručnih i mješovitih škola u Crnoj Gori u proteklom periodu. Na obuci je predstavljen i novi obrazac za IROP i uputstva o načinu njegovog popunjavanja.

Prezentacije su predstavili Dušan Bošković, Vjera Mitrović - Radošević i Slavica Jovanović, savjetnici u Odjeljenju za istraživanje i razvoj kvalifikacija u Centru za stručno obrazovanje.

Drugi dan obuke nastavnika za implementaciju modularizovanih obrazovnih programa, je održan 15, 18, 21. i 22.09.2023. godine u prostorijama Centra za stručno obrazovanje, 19.09.2023. godine u prostorijama JU Srednja stručna škola – Rožaje i 20.09.2023. godine u JU Srednja medicinska škola „Dr Branko Zogović “- Berane. Ukupno je drugom danu obuke prisustvovalo 97 nastavnika.

Prisutne su na početku održavanja drugog dana obuke nastavnika za implementaciju modularizovanih obrazovnih programa, pozdravili Sandra Brkanović, rukovodilac i Srđan Obradović, koordinator u Odjeljenju za istraživanje i razvoj kvalifikacija u Centru za stručno obrazovanje. Kao treneri na obuci su bili angažovani nastavnici: Gordana Tasić iz JU Srednja elektrotehnička škola „Vaso Aligrudić“ iz Podgorice i Alen Šabanović iz JU Srednja elektro-ekonomska škola iz Bijelog Polja. Tehnička podrška za vrijeme održavanja obuke je bila Vanja Đikanović, savjetnik iz Odjeljenja za istraživanje i razvoj kvalifikacija.

Drugi dan obuke, nastavnici su u toku četiri radionice (Izrada zadatog godišnjeg plana rada; Izrada zadatog plana realizacije ishoda učenja; Evidentiranje nastavnog časa i  Ocjenjivanje) imali priliku da popune obrasce za planiranje obrazovno-vaspitnog rada, da evidentiraju nastavne časove i da popune radni list za ocjenjivanje na zadatim primjerima, da prezentuju urađeno i da kroz diskusiju sa trenerima otklone pojedine nedoumice u vezi sa planiranjem nastave, evidentiranjem nastavnog časa i ocjenjivanjem ishoda učenja.

Na kraju obuke, nastavnicima su dati domaći zadaci koji će biti pregledani od strane predstavnika Centra za stručno obrazovanje sa ciljem podrške i pomoći u njihovom radu.