Održana obuka nastavnika za implementaciju modularizovanih obrazovnih programa

Objavljeno: 2023-10-13 08:09:35 Autor: Slavica Jovanović

Centar za stručno obrazovanje je u periodu od 26.09.2023. do 29.09.2023. godine, organizovao drugi dan obuke nastavnika koji realizuju obavezne i/ili izborne stručne module u školskoj 2023/2024. godini u okviru modularizovanih obrazovnih programa iz različitih oblasti. Obuka je održana za nastavnike koji su bili prisutni prvog dana obuke održanog 8.09.2023. godine, online preko aplikacije „Zoom“. Ukupno je prisustvovalo 37 nastavnika srednjih stručnih i mješovitih škola iz više gradova Crne Gore.

Drugi dan obuke nastavnika za implementaciju modularizovanih obrazovnih programa je održan 26.09.2023. godine u prostorijama Centra za stručno obrazovanje, 28.09.2023. godine u prostorijama JU Gimnazija – Kotor i 29.09.2023. godine u JU SMŠ „Mladost “- Tivat.

Prisutne su na početku održavanja drugog dana obuke nastavnika za implementaciju modularizovanih obrazovnih programa, pozdravili Sandra Brkanović, rukovodilac i Srđan Obradović, koordinator u Odjeljenju za istraživanje i razvoj kvalifikacija u Centru za stručno obrazovanje.

Za rad sa nastavnicima su bili angažovani treneri: Gordana Tasić iz JU Srednja elektrotehnička škola „Vaso Aligrudić“ iz Podgorice (26.09.2023. godine) i  Alen Šabanović iz JU Srednja elektro-ekonomska škola iz Bijelog Polja (28. i 29.09.2023. godine). Rad sa nastavnicima u okviru radionica je imala i Slavica Jovanović, savjetnik u Odjeljenju za istraživanje i razvoj kvalifikacija u Centru za stručno obrazovanje. Tehnička podrška za vrijeme održavanja obuke je bila Vanja Đikanović, savjetnik iz  Odjeljenja za istraživanje i razvoj kvalifikacija.

Drugi dan obuke, nastavnici su u toku četiri radionice (Izrada zadatog godišnjeg plana rada; Izrada zadatog plana realizacije ishoda učenja; Evidentiranje nastavnog časa i  Ocjenjivanje) imali priliku da popune obrasce za planiranje obrazovno-vaspitnog rada, da evidentiraju nastavne časove i da popune radni list za ocjenjivanje na zadatim primjerima, da prezentuju urađeno i da kroz diskusiju sa trenerima otklone pojedine nedoumice u vezi sa planiranjem nastave, evidentiranjem nastavnog časa i ocjenjivanjem ishoda učenja.

Na kraju obuke nastavnicima su dati domaći zadaci koji će biti pregledani od strane predstavnika Centra za stručno obrazovanje sa ciljem podrške i pomoći u njihovom radu.