Održana obuka novih koordinatora za praćenje realizacije modularizovanih obrazovnih programa

Objavljeno: 2023-11-30 12:05:00 Autor: Slavica Jovanović

Centar za stručno obrazovanje je u periodu od 20. do 24. novembra 2023. godine, u prostorijama Centra za stručno obrazovanje, organizovao jednodnevne obuke novih koordinatora za praćenje realizacije modularizovanih obrazovnih programa u školskoj 2023/2024. godini. Ukupno je prisustvovalo 56 novih koordinatora iz srednjih stručnih i mješovitih škola iz svih gradova Crne Gore, koji su bili podijeljeni u četiri grupe.

Koordinatorima je u uvodnim prezentacijama, predstavljen koncept rada pedagoga  i koordinatora u srednjim stručnim i mješovitim školama. Kroz prezentaciju Instrukcije o radu pedagoga, koordinatori su upoznati sa obavezama, načinom rada i vođenjem evidencije pedagoga. U okviru prezentacije Instrukcije o radu koordinatora, upoznati su sa obavezama i načinom realizacije aktivnosti za koje su zaduženi.

U okviru prezentacije Primjer iz prakse: vođenje evidencije o predatim planovima, zapisnici sa sastanaka i izvještaji koordinatora, koordinatori su upoznati sa načinom organizovanja sastanaka sa nastavnicima koji realizuju stručne module i nastavnicima opšteobrazovnih predmeta u modularizovanim obrazovnim programima, akcionim planom koordinatora, kao i dokumentacijom za vođenje evidencije o planiranju nastavnika. Ovu prezentaciju koordinatorima je predstavila nastavnica Ivana Perović, koordinator iz JU Srednja ekonomsko-ugostiteljska škola iz Bara.

Nakon prezentacije o najčešćim nedostacima u izradi godišnjeg plana rada i plana realizacije ishoda učenja, koordinatori su u toku četiri radionice (Pregledanje zadatog godišnjeg plana rada; Pregledanje zadatog plana realizacije ishoda učenja; Evidentiranje nastavnog časa za zadati plan realizacije i raspored časova; Upisivanje i izvođenje ocjena u odjeljenjskoj knjizi) imali priliku da isprave nedostatke u izradi godišnjih planova rada i planova realizacije ishoda učenja, da evidentiraju nastavne časove i da popune radni list za ocenjivanje, na konkretnim primjerima. Kroz diskusiju i  prezentovanje urađenih vježbi, koordinatori su mogli da otklone pojedine nedoumice u vezi sa planiranjem nastave, evidentiranjem nastavnog časa i ocjenjivanjem ishoda učenja.

Prezentacije je tokom četiri dana obuke predstavila Slavica Jovanović dok je tehnička podrška bila Vanja Đikanović, samostalne savjetnice u Odjeljenju za istraživanje i razvoj kvalifikacija.