Radionica na temu "Digitalizacija Zavoda za zapošljavanje i administracija tržišta rada"

Objavljeno: 2024-06-27 10:49:00 Autor: Ministarstvo rada i socijalnog staranja

Danas je održana prva sesija radionice koju zajednički organizuju Ministarstvo rada i socijalnog staranja Crne Gore i Savezno ministarstvo rada i ekonomije Repubike Austrije, na temu digitalizacije u vezi sa Javnom službom za zapošljavanje (PES) i administracijom tržišta rada, uopšteno, s posebnim fokusom na Evropsku mrežu institucija za zapošljavanje (EURES) i Garanciju za mlade.

Konkretno, cilj radionice jeste razmjena dobrih praksi između zemalja Dunavskog regiona sa različitim nivoima digitalizacije i istraživanje mogućih aplikacija za digitalne usluge i alate koji bi se mogli integrisati u administraciju tržišta rada zemalja kandidata.

Ispred Ministarstva rada i socijalnog staranja, učešće u radionici uzeli su v.d. generalne direktorice Direktorata za evropske integracije i međunarodnu saradnju, Ivana Šućur i samostalni savjetnik u Direktoratu za pristup i politike tržišta rada, Fadil Zejnelagić.

Šućur je ovom prilikom uputila riječi dobrodošlice učesnicima radionice i iskazala zadovoljstvo da se ovaj skup, koji okuplja države Dunavskog regiona, organizuje baš u Crnoj Gori, te naglasila da Crna Gora jeste i biće pouzdan partner svima, kako u sadašnjim, tako i u budućim aktivnostima i saradnji.

Digitalizacija, kao što nam je svima dobro poznato, igra sve važniju ulogu u modernizaciji javnih službi, a posebno u oblasti zapošljavanja. U okviru ove radionice, fokusiraćemo se na razmjenu dobrih praksi na različitim nivoima digitalizacije. Vjerujem da će ova razmjena iskustava i ideja doprinijeti i unapređenju naših javnih službi za zapošljavanje i pomoći u stvaranju efikasnijih i modernijih rješenja za sve učesnike na tržištu rada, istakla je Šućur.

Ambasador Republike Austrije u Crnoj Gori, Nj. E. Karl Michael Müller uputio je riječi zahvale na pozivu za prisustvo radionici i istakao da je Republika Austrija snažno posvećena podršci proširenju EU na Zapadni Balkan.

Republika Austrija podržava dijalog sa zemljama Zapadnog Balkana na njihovom putu ka evropskoj „porodici“. Zdrave politike i institucije zapošljavanja, kao i funkcionalno tržište rada u cjelini ključni su za pristupanje zajedničkom tržištu EU. Oni su takođe ključni za razvoj regiona i obezbeđivanje dostojanstvenog života za sve, naveo je ambasador Müller.

U ime Saveznog ministarstva rada i ekonomije Repubike Austrije, prisutnima se obratio Jörg Mirtl i istakao:

Strategija EU za Dunavski region dovela je do dugogodišnje saradnje austrijskog saveznog Ministarstva rada i ekonomije i Ministaratva rada i socijalnog staranja Crne Gore. Sa 14 zemalja učesnica Dunavska strategija je laboratorija za pristupanje EU u kojoj države članice EU i zemlje kandidati rade zajedno na ravnopravnoj osnovi.

Vlada Crne Gore i Ministarstvo rada i socijalnog staranja sprovode sve neophodne sistemski važne reforme u namjeri da doprinesu većem kvalitetu i efikasnosti sistema obrazovanja, obuke i tržišta rada, promovisanju inkluzivnog tržišta rada, jednakih mogućnosti i nediskriminacije, te bližoj saradnji između obrazovnih institucija i tržišta rada.

Druga sesija radionice na istu temu, održaće se sjutra, gdje će, ispred Ministarstva rada i socijalnog staranja učešće uzeti v.d. generalne direktorice Direktorata za socijalni dijalog i kolektivno pregovaranje, Dragana Vojvodić.