Održana treća radionica na temu "Edukacija o aktuelnim temama u ZZNR"

Objavljeno: 2024-07-11 08:24:31 Autor: Ministarstvo rada i socijalnog staranja

U skladu sa Akcionim planom 2024. godine, Strategije za unapređenje zaštite i zdravlja na radu u Crnoj Gori 2022-2027. godine, i Sporazumom o realizaciji aktivnosti "Edukativne aktivnosti u pravcu osnaživanja predstavnika zaposlenih za ZZNR i predstavnika sindikata", Ministarstvo rada i socijalnog staranja i Savez sindikata Crne Gore organizovali su treću u nizu radionica na temu "Edukacija o aktuelnim temama u ZZNR", 10. jula u Pljevljima.

Pokazatelj da Ministarstvo rada i socijalnog staranja svoje aktivnosti temelji na kvalitetnom socijalnom dijalogu, gdje se na jedan proaktivan način ulazi u sve pore društva i utiče na obezbjeđivanje sigurnih i zdravih radnih mjesta u Crnoj Gori.

Zajedničko djelovanje i usmjeravanje pažnje na pojedinačne i grupisane grane privrede pokazuju nedostatke u primjeni mjera zaštite i samim tim dolazimo do stvaranja novih, kvalitetnih modela kreiranja politika zaštite i zdravlja na radu, a sve to prevashodno osluškujući potrebe zaposlenih.

Ovakav pristup u praktičnom smislu odražava dodatnu vrijednost socijalnog dijaloga, jer i po riječima učesnika samo zajedničkim djelovanjem mogu se postići vidljivi rezultati.

Učesnici su kroz predstavljanje zakonskih okvira, koncepta pravedne tranzicije i studije slučaja, mogli stvoriti širu sliku o značaju zaštite i zdravlja na radu, i samim tim uticati na situaciju u okviru svojih organizacija, čime direktno utičemo na stepen implementacije mjera zaštite.

Ispred Ministarstva rada i socijalnog staranja, o važnosti zaštite i zdravlja na radu, relaciji poslodavac/stručno lice za poslove zaštite i zdravlja na radu/predstavnik zaposlenih/ predstavnik sindikata, kao i operativnim ciljevima Ministarstva, govorile se samostalne savjetnice Jovana Bošković i Maja Mijović, zaposlene u Direktoratu za zaštitu i zdravlje na radu, dok je osvrt na koncept Pravedne tranzicije iz ugla zaposlenih, ispred Saveza sindikata CG dao Vladimir Krsmanović, koordinator aktivnosti.