Održani sastanci i terenska posjeta proizvođača citrusa u opštinama Bar i Ulcinj

Objavljeno: 2024-07-26 06:54:23 Autor: UBHVFP

U cilju realizacije Programa kampanje za podizanje svijesti javnosti o prijetnji koju predstavlja štetni organizam leptirasta vaš - Aleurocanthus spiniferus, 18. i 19. jula 2024. godine, održani su sastanci i realizovana terenska posjeta proizvođača citrusa u opštinama Bar i Ulcinj.

Sastancima su prisustvovali: načelnica Odsjeka za zdravstvenu zaštitu bilja - dr Tamara Popović, fitosanitarni inspektori Darja Kraljević, Željka Obradović i Šefik Kalač; predstavnici Sekretarijata za poljoprivredu, ruralni razvoj i ekologiju  i predstavnici Sekretarijata za komunalnu i stambenu djelatnost opštine Ulcinj, predstavnici Sekretarijata za poljoprivredu – Odjeljenja za poljoprivredu Opštine Bar.

Na sastancima su razmjenjene informacije o stanju na terenu i efikasnosti primjene fitosanitarnih mjera u cilju suzbijanja i sprečavanja daljeg širenja leptiraste vaši - Aleurocanthus spiniferus.

Dogovorena je razmjena Registara proizvođača citrusa i predložena zajednička višednevna terenska posjeta proizvođača citrusa iz opštine Ulcinj kako bi se izvršili vizuelni pregledi, proizvođači dodatno edukovali i sagledala situacija na terenu o prisustvu leptiraste vaši.

Zaključeno je da samo pravovremenom primjenom svih raspoloživih fitosanitarnih mjera moguće je spriječiti dalje širenje vrste i izbjeći ogromne štete.

Terenske aktivnosti obuhvatile su posjetu proizvođača citrusa. Vizuelnim pregledima zasada citrusa kod proizvođača iz Štoja i Zaganja nije utvrđeno prisustvo leptiraste vaši, dok je kod jednog proizvođača iz opštine Bar, lokalitet Bjeliši, utvrđeno njeno prisustvo na osnovu čega su fitosanitarni inspektori naložili propisane fitosanitarne mjere.