ODSJEK ZA PROFESIONALNI RAZVOJ U SLUŽBI NASTAVNIKA I VASPITAČA

Objavljeno: 2024-09-23 14:35:46 Autor: Zavod za školstvo

Dvodnevnom obukom Rodna pismenost, Kat.br. 234, PO 8 otpočelo je stručno usavršavanje nastavnika u školskoj 2024/25. godini.

Seminaru su prisustvovali nastavnici CSBH jezika i književnosti, matematike, fizike, biologije, istorije, poznavanja prirode, poznavanja društva tj.onih predmeta za koje je izvršena analiza predmetnih programa i analiza udžbenika  za osnovne skole iz perspektive rodne ravnopravnosti.

Polaznice obuke su, između ostalog,  proširili svoja znanja o uticaju patrijarhata na rodnu ravnopravnost, medijskoj prezentaciji žena i rodno zasnovanom govoru mržnje ali i važnosti obrazovanja i kuture u eliminisanju rodno zasnovane diskriminacije.

Trenerice na obuci su Nataša Nelevic i Božena Jelušic.

Obuka Obrazovni rad sa djecom i mladima RE populacije-osnovni nivo, Kat.br. 196, PO 8 održana je u cilju osnaživanja kompetencija nastavnika iz oblasti inkluzije. 

Treneri prof.dr Saša Milic i dr Katarina Todorovic su kroz interaktivni pristup upoznali polaznike sa Istorijom i kulturom Roma, podijelili znanje i iskustvo iz rada sa romskom djecom i mladima, NVO, izazovima sa kojima se suočavaju mladi Romi i Egipcani, stereotipima i predrasudama, pravima ove osjetljive učeničke populacije na obrazovanje i jednake šanse na uspjeh u životu. 

Organizatorka obuka Ljiljana Ivanovic.