Otvorenost javne uprave prostor za unapređenje

Objavljeno: 2024-09-30 13:15:00 Autor: Ministarstvo javne uprave

Sve učestalije zloupotrebe prava na slobodan pristup informacijama negativno utiču na rad državnih institucija u Crnoj Gori, preopterećujući njihov sistem i smanjujući mogućnost efikasne obrade legitimnih zahtjeva. Neohodno je i digitalizovati arhivu u cilju brže i efikasnije primjene.To je poručeno na okruglom stolu „Otvorenost javne uprave, prostor za unapređenje”, koji je organizovao Centar za monitoring i istraživanje (CeMI), a finansijski podržalo Ministarstvo javne uprave Crne Gore.

Državni sekretar u Ministarstvu javne uprave, Naim Gjokajpodsjetio je da je Crna Gora usvojila Zakon o slobodnom pristupu informacijama 2005. godine, a 2012. donijela novi zakon koji je značajno unaprijedio transparentnost državnih organa.

„Izmjene ovog zakona uslijedile su 2017. godine, uvodeći nove institute, kao što je ponovna upotreba informacija i napredniji sistem ostvarivanja prava na pristup informacijama. Ipak, 2019. godine pokrenut je postupak donošenja izmjena i dopuna zakona, koji, nažalost, nije rezultirao usvajanjem novog zakona. Iako su 42. i 43. Vlada uputile predlog zakona u Skupštinsku proceduru, on je povučen zbog promjena u izvršnoj vlasti. Najnoviji predlog zakona utvrdila je 44. Vlada krajem 2023. godine i uputila ga Skupštini, no on je u junu 2024. godine izostavljen sa dnevnog reda zbog neusaglašenosti sa pravno-tehničkim pravilima“, podsjetio je Gjokaj.

S obzirom na važnost ovog zakona, kako je kazao, Ministarstvo javne uprave je odmah započelo proceduru pripreme novog zakona.

„Sproveli smo javne konsultacije, objavili izveštaj, te formirali radno tijelo uz učešće nevladinih organizacija. Takođe, uz podršku SIGMA-e, pripremamo posebnu analizu koja će pomoći usklađivanju zakona sa međunarodnim propisima i direktivama. Očekujemo da će analiza biti uskoro završena“, naveo je Gjokaj.

Poručio je da jedino proaktivno objavljivanje informacija može smanjiti potrebu za podnošenjem zahtjeva i poboljšati demokratske procese u zemlji.

„Iako važeći zakon pruža solidan okvir za ostvarivanje prava na slobodan pristup informacijama, suočeni smo s izazovima koji utiču na efikasnost rada organa i ostvarivanje prava građana“, naveo je Gjokaj.