Pejović: Preduzeti konkretne korake u cilju osnaživanja žena sa sela

Objavljeno: 2024-10-15 06:45:00 Autor: Ministarstvo ljudskih i manjinskih prava

Ove žene su srž naših zajednica i često preuzimaju na sebe teret koji je previše puta nevidljiv i neprepoznat. Njihov trud, iako ključan za opstanak i razvoj naših ruralnih zajednica, ostaje nedovoljno vrednovan i priznat.

Komitet za eliminaciju diskriminacije žena (CEDAW) sa zabrinutošću konstatuje da žene u ruralnim područjima snose nesrazmjerno veliki teret neplaćenog rada u teškim uslovima, često bez osnovnih uslova za život. Ograničen pristup tekućoj vodi, struji i uslugama brige o djeci samo su dio svakodnevnih prepreka sa kojima se ove žene suočavaju. Pored toga, one su izložene rodno zasnovanom nasilju i često nemaju adekvatan pristup pravdi, zdravstvenoj zaštiti, socijalnom osiguranju i drugim osnovnim uslugama koje bi im omogućile dostojanstven život.

U povodu obilježavanja 15. oktobra, Međunarodnog dana žena sa sela u Bijelom Polju je organizovan događaj sa ciljem skretanja pažnje na neprocjenjivi doprinos žena iz ruralnih područja u poljoprivredi i ruralnom razvoju, prepoznajući njihovu ključnu ulogu u oblikovanju otpornijih i prosperitetnijih zajednica.

Osnaživanje žena u ruralnim područjima Crne Gore ključno je za postizanje održivog razvoja i prosperiteta cijelih zajednica. Žene sa sela zaslužuju našu podršku, poštovanje i priznanje za svoj doprinos koji često ostaje neprimijećen, ali je temelj naše budućnosti, istakla je Biljana Pejović ispred Ministarstva ljudskih i manjinskih prava.

Načelnica Odjeljenja za poslove rodne ravnopravnosti Biljana Pejović poručila je dalje da su žene iz ruralnih područja prečesto isključene iz političkog i javnog života, a posebno iz odlučivanja o pitanjima koja se tiču ruralnog razvoja. Njihov glas, iskustvo i potrebe nisu dovoljno zastupljeni u procesima donošenja odluka, a njihovo učešće u projektima ruralnog razvoja ostaje na margini.

Pejović je pozvala nadležne institucije da preduzmu konkretne korake u cilju osnaživanja žena sa sela, shodno i preporuci CEDAW komiteta, kako bi ostvarile jednaka prava na ekonomske resurse, uključujući vlasništvo i kontrolu nad zemljištem i drugim oblicima imovine, pristup finansijskim uslugama, nasljedstvu i prirodnim resursima i mogle ravnopravno učestvovati u razvoju svojih zajednica.

Događaj je organizovan u saradnji Organizacije za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih nacija (FAO) i Razvojnog programa Ujedinjenih nacija (UNDP), u partnerstvu sa Ministarstvom poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, kao i opštinama Bijelo Polje, Berane i Plav.