Počela primjena novih zahtjeva za energetsku efikasnost zgrada

Objavljeno: 2024-07-03 09:15:00 Autor: Ministarstvo Energetike

Ministarstvo energetike i rudarstva, u saradnji sa Ministarstvom prostornog planiranja, urbanizma i državne imovine, donijelo je inovirane propise za energetsku efikasnost zgrada:

  1. Pravilnik o minimalnim zahtjevima energetske efikasnosti zgrada kojim se uvode novi, nešto strožiji zahtjevi po pitanju izgradnje objekata u Crnoj Gori i definiše metodologija proračuna energetskih karakteristika zgrada.
  2. Pravilnik o sertifikovanju energetskih karakteristika zgrada kojim je po prvi put u Crnoj Gori uređen postupak izdavanja energetskog sertifikata ( „pasoša“) zgrade.

Primjena inoviranih zahtjeva za energetsku efikasnost zgrada je počela 1. jula tekuće godine. Kontrola ispunjavanja minimalnih zahtjeva se vrši u fazi projektovanja kroz elaborat o energetskoj efikasnosti koji je sastavni dio tehničke dokumentacije, a po završetku izgradnje objekta putem sertifikata o energetskim karakteristikama zgrada.

Početak energetskog sertifikovanja zgrada u Crnoj Gori je predviđen od 1. avgusta tekuće godine. Sertifikat o energetskim karakteristikama zgrada je dokument koji prikazuje energetske karakteristike zgrade i obavezno ga moraju imati sve nove zgrade, kao i postojeće zgrade koje se rekonstruišu, prodaju ili daju u zakup. Postoje i zgrade koje su izuzete od obaveze sertifikovanja, kao što su: nove i postojeće zgrade koje imaju korisnu površinu manju od 50 m2, zgrade  koje  su  pod  zaštitom, vjerski objekti, privremene zgrade u okviru gradilišta, skladišta, radionice, proizvodne hale i sl.

Ključni podatak sadržan u sertifikatu koji „oslikava“ energetske karakteristike zgrada je energetska klasa zgrade. Energetska klasa zgrade se određuje na osnovu podatka o potrošnji energije na godišnjem nivou koja se utvrđuje u skladu sa metodologijom proračuna energetskih karakteristika zgrada.  Proračun je baziran na algoritmima propisanim odgovarajućim međunarodnim standardima, te se zbog kompleksnosti  vrši primjenom odgovarajućih softverskih alata.

Stoga je Ministarstvo energetike i rudarstva razvilo nacionalni softver za proračun energetskih karakteristika zgrada koji će biti korišten i za sertifikovanje zgrada u Crnoj Gori. Podrška za razvoj ovog softvera je obezbijeđena u okviru projekta “Program energetske efikasnosti u javnim zgradama (EEPPB)”, koji Ministarstvo sprovodi u saradnji sa Njemačkom razvojnom bankom (KfW). Softver je nazvan MEEC (Montenegrin Energy Efficiency Certification) i za njegov razvoj je zadužen njemački institut za građevinsku fiziku Fraunhofer IBP iz Štutgarta.

Iako je osnovna namjena MEEC softvera energetsko sertifikovanje zgrada, on može biti korišćen od strane drugih stručnih lica koja se bave problematikom izgradnje objekata (projektanti, inženjeri, studenti, itd.). MEEC softver se može preuzeti besplatno sa web sajta: www.meec.me.

Original teksta možete pregledati na sledećem linku:

POČELA PRIMJENA NOVIH ZAHTJEVA ZA ENERGETSKU EFIKASNOST ZGRADA – Energetska efikasnost u Crnoj Gori (energetska-efikasnost.me)